Evenimentul zilei

Lun01272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a expulzat un palestinian care amenința securitatea R. Moldova

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a expulzat un palestinian care amenința securitatea R. Moldova

09 Iulie 2019 - 

Potrivit SIS-ului, acesta a fost expus propagandei jihadiste, iar anterior a luptat în Siria de partea grupării teroriste Statul Islamic. Bărbatul a fost expulzat în Turcia și a fost declarat indezirabil pe teritoriul R. Moldova pe un termen de zece ani.

SIS anunță că bărbatul a ajuns în R. Moldova din Turcia în anul 2018. „Ofițerii de investigație au stabilit că palestinianul a derulat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie amenințări la adresa securității naționale”, se arată într-un comunicat al instituției.
SIS afirmă că bărbatul a avut contact direct cu exponenți ai unor grupări teroriste, fiind expus propagandei jihadiste, în urma căreia a adoptat un comportament radical.
„A fost stabilit că acesta a luptat în Siria de partea grupării teroriste ISIS unde a creat și gestionat mai multe celule jihadiste cu caracter operațional-tactic, motiv pentru care se află în vizorul a mai multor servicii secrete și este declarat persoană indezirabilă pe teritoriul a mai multor state ale Uniunii Europene”, se arată în informația primită de la SIS.
Înrtr-un final, prin cooperarea SIS cu Biroul Migrație și Azil, străinul a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de zece ani, fiind îndepărtat de pe teritoriul național al Republicii Moldova.
„El a fost îndepărtat în Turcia - ţara din care a sosit în Republica Moldova, exprimându-şi deschis acordul de a se deplasa către destinația finală. Este de menţionat faptul că la momentul preluării pentru îndepărtarea sub escortă a străinului, asupra acestuia au fost depistate arme albe și tehnică specială performantă”, precizează SIS.
Amintim că în martie 2019, SIS declara că pe întreg teritoriul Republicii Moldova există un risc scăzut de producere a unor acțiuni teroriste.

Lasă un comentariu