Evenimentul zilei

Lun04062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Prim-ministrului Maia Sandu cu ocazia aniversării a 25-a a adoptării Constituției Republicii Moldova. Vezi care i-a fost discursul

Prim-ministrului Maia Sandu cu ocazia aniversării a 25-a a adoptării Constituției Republicii Moldova. Vezi care i-a fost discursul Recomandat

29 Iulie 2019 - 

La Palatul Republicii a fost organizată o ceremonie consacrată aniversării a 25-a de la adoptarea Legii Supreme.   Premierul Maia Sandu a afirmat că este de datoria noastră, a fiecărui cetățean, de a apăra Constituția. „Constituția nu se poate apăra pe sine. Constituția nu este a Curții Constituționale sau a deputaților, sau a judecătorilor și procurorilor, ci a poporului. Orice prevedere din Constituție, orice drept, orice principiu și instituție sunt prevăzute în Constituție în interesul cetățeanului. La fel ar trebuie să fie și interpretarea Constituției - în interesul cetățeanului”, a spus Maia Sandu.

 

Demnitatea omului este valoare supremă. Dreptatea este valoare supremă. Libera dezvoltare a personalității umane este valoare supremă. Statul de drept și democrația sunt valori supreme. Vă întrebați despre ce țară vorbesc? Vorbesc chiar în cuvintele Constituției Republicii Moldova. Din primul Articol. Ați văzut ca în Moldova să fi fost respectate aceste valori supreme? NU. În foarte multe cazuri, aceste valori supreme nu au fost respectate.

Ce am văzut în Republica Moldova a fost umilirea unui popor întreg, persecutarea oamenilor incomozi regimului, hărţuirea funcţionarilor care refuzau să îndeplinească ordine ilegale, asuprirea oamenilor cinstiţi care îndrăzneau să se opună nedreptății și protejarea hoților ce slujeau guvernarea, intoxicarea societății cu minciuni, construirea unui regim oligarhic autoritar și subordonarea instituțiilor statului unor grupuri de interese. Ei au încercat să transforme Constituţia într-un document fără importanţă. Ei au încercat să calce în picioare demnitatea, dreptatea, statul de drept, democraţia.

Constituția nu se poate apăra pe sine!

Constituția nu este a Curții Constituționale sau a deputaților sau a judecătorilor sau a procurorilor. Constituția este a poporului și asigură că puterea este exercitată de reprezentanții poporului, în interesul poporului. Orice prevedere din Constituție, orice drept, orice principiu și instituție prevăzută în Constituție sunt prevăzute acolo în interesul cetățeanului. La fel ar trebui să fie și interpretarea Constituției, în interesul cetățeanului. 

Tocmai din acest motiv, este de datoria noastră, a fiecăruia, să apărăm Constituția. În primul rând, să nu permitem ca politicienii iresponsabili să ajungă la guvernarea țării. Să nu permitem să fim manipulați, mințiți, dezbinați. În al doilea rând, să avem curajul să ne opunem nedreptăților atunci când acestea sunt comise de guvernare, atunci când acestea se întâmplă în oraşul nostru, în satul nostru, în blocul nostru. Să vorbim, să protestăm, să ne implicăm pentru a genera schimbările pe care ni le dorim.

Protejarea valorilor supreme în țara noastră depinde de fiecare dintre noi. Însă paznicul cel mai important care trebuie să garanteze supremaţia Constituţiei este Curtea Constituțională. Curtea Constituțională, o instituție care trebuia să aplice Constituția și să o interpreteze în beneficiul oamenilor care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, și-a folosit puterea extraordinară ca să mențină la guvernare un grup de oameni care au furat țara de miliarde și miliarde.  

Din fericire, nu le-a reușit. Comisia de la Veneția a spus clar și răspicat că acele decizii nu se bazau pe Constituție, nu aveau nimic în comun cu Legea Supremă și că acea componenţă a Curţii a emis deciziile respective doar ca să favorizeze şi să menţină la putere un grup de oligarhi. Curtea Constituțională a călcat în picioare valorile supreme.

Și când Curtea Constituțională a eșuat să protejeze Constituția, poporul a făcut-o.

Ce s-a întâmplat cu ceva timp în urmă trebuie să fie o lecție pentru noi toți. Acum Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au o responsabilitate enormă, dar și o ocazie bună de a desemna oameni care nu doar că nu vor permite asemenea abuzuri, dar vor pune Constituția în capul mesei. Eu sper că viitoarea componență a Curții Constituționale va conștientiza pe deplin responsabilitatea pe care o au judecătorii constituționali și va garanta supremaţia Constituției. 

Și vreau să mă adresez viitorilor judecători ai Curții – fiți adevărați apărători ai valorilor supreme, ai Constituției. Dacă veți eșua, noi, oamenii acestei țări, vom ieși pentru a ne apăra demnitatea, dreptatea, libera dezvoltare a personalității umane, statul de drept, democrația, adică Constituția. Așa cum am făcut-o de fiecare dată.”, a spus Maia Sandu

La eveniment au participat șeful statului Igor Dodon, președintele parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Maia Sandu, foștii președinți ai Republicii Moldova Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, deputați din primul parlament și din actualul legislativ, judecători ai Curții Constituționale și demnitari din guvern.

Lasă un comentariu