Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Olivér Várhelyi: Asistenţa financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele de la Chişinău nu vor continua

Olivér Várhelyi: Asistenţa financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele de la Chişinău nu vor continua

14 Noiembrie 2019 - 

Comisarul european desemnat pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a afirmat joi că asistenţa financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată, dacă reformele profunde de la Chişinău nu vor continua în pofida crizei politice pe care ţara o traversează după căderea guvernului Maia Sandu.

„Cunosc foarte bine ultimele evoluţii din Republica Moldova, care sunt nefericite. Dar voi coopera cu Republica Moldova şi pentru Republica Moldova, astfel încăt reformele să nu fie întârziate”, a spus Várhelyi, în cursul audierii sale din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, care trebuie să îi valideze candidatura.
Deşi în discursul său introductiv a făcut o referire generală şi sumară la Republica Moldova, actualul ambasador al Ungariei la UE a fost întrebat cum va gestiona relaţia cu Republica Moldova, în condiţiile în care situaţia de la Chişinău va fi prima sa criză de gestionat.
„Trebuie să ne asigurăm că reformele vor fi implementate, chiar dacă este criză politică acolo. Dacă nu, va trebui să suspendăm asistenţa financiară, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut. Este clar că asistenţa financiară este strict legată de progresul obţinut prin reforme”, a completat el.
Cu referire la Parteneriatul Estic, Olivér Várhelyi a insistat că stabilitatea în această regiune este obiectivul geopolitic al Uniunii Europene. Comisarul din partea Ungariei s-a referit şi la vecinătatea estică şi sudică, insistând asupra importanţei geopolitice a Ucrainei pentru UE şi manifestând sprijinul pentru ”suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Lasă un comentariu