Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate VIDEO// Chiril Moțpan: „În schemele de fraudare a economiei, bugetului statului, sunt implicate persoane din toate ramurile puterii”

VIDEO// Chiril Moțpan: „În schemele de fraudare a economiei, bugetului statului, sunt implicate persoane din toate ramurile puterii” Recomandat

19 Noiembrie 2019 - 

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan, spune că „ceea ce a așteptat toată lumea, și anume curățarea sistemului fiscal de persoane compromise, implicate în scheme infracționale, în structura piramidală de colectare a banilor din corupția fiscală, a fost prăvălită cu succes odată cu numirea lui Serghei Puşcuţa în funcția de ministru al finanțatelor”, relatează IPN.

Media

La un briefing de presă, Chiril Moțpan a spus că „Serghei Puşcuţa, fost director al Serviciului Fiscal de Stat, este bun prieten cu președintele Igor Dodon, iar unii mai spun că cei doi ar fi și cumetri”. Deputatul se întreabă „dacă Serghei Puşcuţa va reuși să apere interesele statului și ale cetățenilor, din moment ce, potrivit informațiilor de care dispune, fiind șef la SFS în 2016, a promovat în funcții importante mai multe persoane loiale, inclusiv doi fini de cununie”.

Potrivit deputatului, „sunt relevante și proprietățile deținute de către familia ministrului finanțatelor, inclusiv circa 500 de hectare de teren. „La salariul de bugetar, domniei sale cred că i-ar veni foarte greu să justifice proprietățile obținute care se ridică la un milion de euro”, susține Chiril Moțpan.

Chiril Moțpan a mai spus că, din informațiile pe care le deține, în timpul aflării lui Serghei Puşcuţa la SFS „au început să funcționeze schemele de restituire ilegală a taxei pe valoare adăugată și spălările de bani, inclusiv prin majorarea artificială a valorii mărfurilor la export sau crearea sumelor de TVA fictive în baza unor pseudo exporturi”.

Chiril Moțpan a precizat că „în 2008 Serghei Puşcuţa a fost demis din funcția de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, iar unul dintre motive ar fi fost protejarea schemelor de restituire ilegală a TVA. „Rămâne să presupunem că în funcția de ministru al finanțatelor, având în subordine și Serviciul Vamal, domnul Puşcuţa va gestiona la fel de „fructuos” domeniul pe care îl are în competență”, a spus deputatul.

Chiril Moțpan a mai spus că, înainte de a fi numit Serghei Puşcuţa ministru al finanțelor, informațiile de care dispune ar fi fost transmite președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a decis să nu le acorde atenție. „Bănuielile sunt de așa natură că în schemele de fraudare a economiei, bugetului statului, sunt implicate persoane din toate ramurile puterii”, afirmă președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Chiril Moțpan a precizat că informațiile le are din surse confidențiale, de la instituții abilitate ale statului, care știu să-și facă treaba. De asemenea, a menționat acestea au fost deja remise Procuraturii Generale.

Lasă un comentariu