Evenimentul zilei

Mie08122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Funcționar de stat în timpul guvernării democrate, vizat într-o investigaţie jurnalistică, numit șef la Poșta Moldovei

Funcționar de stat în timpul guvernării democrate, vizat într-o investigaţie jurnalistică, numit șef la Poșta Moldovei

11 Decembrie 2019 - 

Vitalie Zaharia, funcționar de stat în timpul guvernării democrate, a fost numit șef la Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei. 

 

O anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că firma controlată de Vitalie Zaharia, Toplider SRL, a câștigat, între 2012 și 2018, aproape 100 de contracte cu statul, în valoare de peste 42 de milioane de lei. În perioada 2016-2018, Zaharia a deținut funcția de director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), relatează anticoruptie.md.

Începând cu 2011, Guvernul Republicii Moldova a alocat între 10 și 15 milioane de lei pentru un program de activităţi menite să reintegreze localitățile de pe cele două maluri ale Nistrului. Programul prevede lucrări de întreținere a infrastructurii în localitățile din zona de securitate și în cele din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului. Este vorba de reparația clădirilor instituțiilor de învățământ, ale administrației locale, instalarea și extinderea rețelei de iluminare stradală, precum și asigurarea funcționării instituțiilor din mecanismul de soluționare a diferendului transnistrean.   

Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că unele dintre cele mai importante firme câștigătoare ale licitațiilor au fost societățile cu răspundere limitată Toplider și Nobil Invest, pentru început, ambele o aveau ca administratoare pe Iuliana Zaharia. Toplider și Nobil Invest sunt specializate în domeniul iluminatului stradal, dar mai execută lucrări de amenajări interioare și exterioare.

Vitalie Zaharia este soțul Iulianei Zaharia, patroana și administratoarea firmei Toplider. În perioada în care a fost director general al MIEPO, Zaharia nu a indicat în Declarația de avere decât salariul în mărime de circa 200.000 de lei. Prin urmare, Zaharia a tăinut veniturile companiei, înregistrată pe numele nevestei sale. El nu a declarat nici mașina și nici casa pe care o are.

 

Lasă un comentariu