Evenimentul zilei

Sam04042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Dragoş Tudorache: Guvernul din R. Moldova trebuie să înţeleagă că poartă responsabilitatea pentru modul în care sprijinul financiar al UE va continua să funcţioneze

Dragoş Tudorache: Guvernul din R. Moldova trebuie să înţeleagă că poartă responsabilitatea pentru modul în care sprijinul financiar al UE va continua să funcţioneze

13 Ianuarie 2020 - 

În acest moment, sprijinul financiar al UE este încă accesibil pentru Republica Moldova. Însă, dacă de la Chişinău semnalele şi acţiunile politice denotă o îndepărtare de la angajamentele luate, atunci consecinţele se vor vedea imediat, inclusiv în plan financiar.

Declaraţia a fost făcută de raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache.
Într-un interviu pentru Radio Chişinău el a vorbit despre situaţia politică din R. Moldova, calificând actualul Guvern drept unul politic, asumat de Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat. El a comentat şi faptul că prim-ministrul Chicu a ales să facă prima sa vizită oficială la Moscova.
„Faptul că un guvern menţine relaţii de bună vecinătate în jurul ţării respective nu e neapărat un lucru rău(…) Cred că Domnul Chicu, alegând să meargă prima oară la Moscova, a vrut să dea un semnal că pentru guvernul pe care-l conduce relaţia cu Rusia, cu Moscova este foarte importantă. Şi cel puţin eu aşa înţeleg, că această relaţie este mai importantă decât relaţia cu Bruxellesul sau Bucureştiul”, a afirmat Dragoş Tudorache.
Eurodeputatul a explicat şi la ce etapă este acum sprijinul financiar pentru R. Moldova, menţionând că UE va încerca să nu-i lase pe cetăţenii R. Moldova să suporte consecinţele acţiunilor politicienilor.
„La acest moment, suntem încă în faza iniţiată în vară, de la momentul învestirii Guvernului Sandu şi anume faza în care toate mecanismele financiare au fost redeschise şi UE prin toate instituţiile ei acţionează cu toată deschiderea pentru acordarea sprijinului financiar şi a tuturor celorlalte mecanisme financiare între Uniune şi Republica Moldova. Însă, ele rămân, aşa cum au fost întotdeauna, condiţionate de acţiunea politică de la Chişinău. În toate întâlnirile care au avut loc de la schimbarea guvernamentală până acum, au fost spuse foarte clar. Da, la acest moment sprijinul financiar este încă accesibil, însă dacă de la Chişinău semnalele şi acţiunile politice denotă o îndepărtare de la angajamentele luate, atunci consecinţele se vor vedea imediat inclusiv în plan financiar. Noi vom încerca întotdeauna să echilibrăm măsurile luate în aşa fel încât beneficiarii finali, în mare parte atunci când e vorba de cetăţenii R. Moldova, să nu sufere. E limpede pentru noi că nu ei trebuie să suporte consecinţele acestor acţiuni politice de la Chişinău şi a modului în care relaţia UE-Chişinău funcţionează. Însă Guvernul din R. Moldova trebuie să înţeleagă că poartă responsabilitatea pentru modul în care acest sprijin financiar va continua să funcţioneze”, a precizat Dragoş Tudorache.
Totuşi, raportorul Parlamentul European pentru R. Moldova, Dragoş Tudorache, este optimist în privinţa viitorului european al Chişinăului.
„Cred în continuare în şansele R. Moldova de a se apropia de UE, deoarece Chişinăul este deja într-o relaţie privilegiată şi, cred eu, benefică cu spaţiul comunitar european. Dar eu rămân optimist şi aş spera ca cetăţenii R. Moldova să rămână optimişti în ceea ce priveşte şansele viitoare de a continua apropierea de UE. Şi da, eu unul îmi doresc ca acest proces să se finalizeze cu statutul de membru al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Indiferent că se va întâmpla într-un an, doi sau zece, este un proces care va dura şi care clar nu e unul uşor. Dar e un obiectiv pe care îmi doresc ca R. Moldova şi cetăţenii ei să nu-l abandoneze niciodată, pentru că R. Moldova are această vocaţie şi trebuie să rămână ancorată în acest parteneriat şi cred că se poate face”, a mai spus Dragoş Tudorache.

Lasă un comentariu