Evenimentul zilei

Mie08052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Panorama Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat sancţiuni împotriva a 20 de persoane din 8 ţări pentru încălcarea drepturilor omului

Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat sancţiuni împotriva a 20 de persoane din 8 ţări pentru încălcarea drepturilor omului

11 Decembrie 2019 - 

Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat marţi că a impus sancţiuni împotriva a 20 de persoane din opt ţări, pentru rolul acestora în comiterea unor grave abuzuri împotriva drepturilor omului, relatează dpa, citată de Agerpres.

 

Cei sancţionaţi sunt oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri din Myanmar, Pakistan, Libia, Slovacia, Congo, Sudanul de Sud, Arabia Saudită şi Rusia. Au fost sancţionate de asemenea şase entităţi deţinute sau controlate de aceste persoane.

Măsurile sunt menite să impună „consecinţe semnificative şi tangibile” asupra unor indivizi care comit încălcări grave ale drepturilor omului şi profită de pe urma acestor fapte, a menţionat Departamentul Trezoreriei (ministerul de finanţe american).

Între cei vizaţi de noile sancţiuni se numără Mohammed Al Otaibi, fost consul general al Arabiei Saudite la Istanbul, pentru implicarea sa în „încălcarea brutală a drepturilor omului, concret asasinarea lui Jamal Khashoggi”.

Al Otaibi a mai fost sancţionat şi anterior de Washington, dar noile sancţiuni anunţate marţi vin în baza unei decizii separate şi îi interzic accesul în Statele Unite, precizează Departamentul.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a fost criticată pentru că a continuat să menţină relaţii apropiate cu Riadul, în pofida asasinării jurnalistului disident saudit, în octombrie 2018, la consulatul saudit din Istanbul. Totuşi, administraţia Trump a impus diferite sancţiuni unor saudiţi bănuiţi de implicare în această crimă.

În Slovacia, noile sancţiuni îl vizează pe omul de afaceri Marian Kocner, considerat de procurorii slovaci comanditarul asasinării jurnalistului de investiţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova, în februarie 2018.

Sancţiunile anunţate marţi vizează de asemenea lideri militari din Myanmar responsabili de abuzuri împotriva comunităţii rohingya, un responsabil al poliţiei pakistaneze care a comis execuţii extrajudiciare de civili şi un comandant militar libian responsabil de execuţii în masă de deţinuţi neînarmaţi.

Anunţul trezoreriei a coincis cu aniversarea adoptării Declaraţiei universale a drepturilor omului de către ONU, în 1948.

Într-un comunicat separat, secretarul de stat american Mike Pompeo a denunţat regimurile din China, Venezuela, Siria şi Iranul pentru „comiterea zilnică de încălcări şocante ale drepturilor omului”. Totodată, guvernul chinez continuă represaliile asupra membrilor unor grupurilor etnice minoritare din Xinjiang, Tibet şi alte regiuni şi să submineze libertăţile garantate locuitorilor din Hong Kong, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Lasă un comentariu