Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Moţiunea împotriva ministrului educaţiei a fost respinsă

Moţiunea împotriva ministrului educaţiei a fost respinsă

18 Iulie 2014 - 

Moţiunea simplă depusă de fracţiunea PCRM împotriva ministrului educaţiei, Maia Sandu, nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară.

 

Deputaţii comunişti nu sunt mulţumiţi de reformele promovate de către Maia Sandu în sistemul educaţional. Moţiunea de censură a fost examinată seara târziu, joi, 17 iulie, transmite IPN.

În discursul său, Maia Sandu spus că în cei aproape 2 ani de mandat a creat o viziune pe termen lung de reformare a sistemului de educaţie. „Dezideratul nostru este un sistem funcţional în care frauda şi înşelăciunea sunt descurajate, căci Moldova va avea un viitor doar dacă va creşte oameni integri şi oneşti. Ştiam că schimbările din procesul de examinare vor fi dureroase, dar am analizat totul foarte bine, cu experţi naţionali şi internaţionali, cu părinţi etc. Suntem în al doilea an de testare în baza sistemului reformat şi înregistrăm că au scăzut încercările de fraudare”, a spus oficialul.

Ministrul educaţiei a adăugat că statul a pierdut milioane de lei în timpul când Ministerul Educaţiei era condus de către reprezentanţii comuniştilor, în special, în 2007 ministerul a achitat 5 milioane de lei pentru un sistem informaţional care aşa şi n-a mai ajuns la Minister.

Deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu a spus că această moţiune a fost un procedeu de hărţuire a ministrului Maia Sandu. Iar eficienţa de optimizare a instituţiilor de învăţământ începe să dea roade, ceea ce pe deputaţii comunişti îi deranjează, deoarece un popor neignorant nu va mai vota pentru comunişti sau socialişti.

Deputatul comunist Inna Şupac s-aîntrebat în luarea sa de cuvânt care va fi soarta celor peste 15 mii de absolvenţi care nu au susţinut examenele de bacalaureat. În acelaşi timp, parlamentara a subliniat că actuala guvernare nu le-a spus tinerilor că vor introduce un sistem totalitar la susţinerea examenelor căci, dacă le-ar fi spus, nu ar mai fi primit susţinerea acestora.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a spus că actualii comunişti sunt veritabili descendenţi ai lui Stalin şi Beria, în timpul guvernării au promovat ignoranţa şi acum nu sunt de acord cu aceste reforme, deoarece oamenii instruiţi doresc să iasă la lumină şi nu vor vota pentru aceştia din nou.

Moţiunea a fost votată de 32 de deputaţi, număr insufiecient de voturi.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu