Evenimentul zilei

Mie04082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Școala Internațională de vară ,,Chișinău – Odesa 2018”, o punte de legătură între tinerii din R. Moldova și Germania

Școala Internațională de vară ,,Chișinău – Odesa 2018”, o punte de legătură între tinerii din R. Moldova și Germania

24 August 2018 - 

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Andrei Chistol, a participat la deschiderea oficială a Școlii Internaționale de Vară  ,,Chișinău – Odesa 2018”, cu genericul „Migrație și mobilitate – întrebări și posibile răspunsuri pentru Republica Moldova”, care este organizată pentru un grup de 18 studenţi și doctoranzi din diferite instituții universitare din Germania. Școala de vară este organizată de către Moldova-Institut Leipzig, în parteneriat cu MECC și Serviciul German de Schimb Academic (DAAD).

La eveniment au mai participat vicepreşedintele Moldova-Institut Leipzig, Vasile Dumbrava; reprezentantul permanent al Republicii Federale Germane în Republica Moldova, Florian Seitz; directorul executiv al Forumului Moldo-German, dr. Cristina Grossu-Chiriac; lectorul DAAD, dr. Josef Sallanz, relevă serviciul de presă al ministerului.

În mesajul său, secretarul de stat în domeniul culturii Andrei Chistol le-a urat bun venit participanților, invitându-i să descopere frumusețea țării noastre, limba, cultura, tradițiile și obiceiurile. ,,Ne bucură faptul că aceste școli de vară au devenit o tradiție, iar tinerii din Germania și Republica Moldova (RM) au ocazia să interacționeze, să se împrietenească, să petreacă timpul într-o manieră frumoasă și să rămână cu amintiri de neuitat.  Totodată, vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați inclus RM în sfera intereselor și preocupărilor pe care le aveți”, a afirmat oficialul.

Programul Școlii de vară va include mai multe întâlniri cu profesori universitari și reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi organizaţii ale societăţii civile, cu care vor discuta despre situația social-politică din țara noastră; inițiativele germane pentru Republica Moldova în domeniul migrației și impactul acesteia asupra dezvoltării locale; despre proiectele de sprijinire a migranților și a celor care au revenit acasă ș.a. De asemenea, participanţii vor vizita mai multe obiective turistice atât de la noi din țară (Orheiul Vechi; Saharna; Chișinău; Comrat; Tvardița etc.), cât și din Ucraina, și vor avea cursuri intensive de limba română.

Școala de vară moldo-germană se desfășoară anual, aflându-se deja la cea de X-a ediție, și a fost iniţiată în anul 2009 de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări, sporind astfel interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.

Școala Internațională de vară ,,Chișinău – Odesa 2018” se va desfășura în perioada 23 august – 11 septembrie.

 

Lasă un comentariu