Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Panorama Au loc evacuări masive în sudul Australiei, în condițiile în care canicula se reinstalează, de astăzi

Au loc evacuări masive în sudul Australiei, în condițiile în care canicula se reinstalează, de astăzi

09 Ianuarie 2020 - 

Autoritățile din statul Victoria se așteaptă la o extindere explozivă a incendiilor de vegetație.

Între timp, numărul morților a ajuns la 27, dintre care 4 sunt pompieri, scrie digi24.ro.
„Nici măcar nu puteam spune ce parte a zilei era. Nu mai știam nici dacă este noapte sau zi. Când vântul s-a întețit, așa este, am plecat”, a mărturisit un tânăr.
În urma lor, peisajele sunt schimbate atât de radical, încât par urmele unui adevărat război. Poate nicăieri nu se vede asta mai bine decât pe Insula Cangurilor, aproape de Adelaide. Aceste imagini cu insula, înainte și după trecerea focului, arată violența incendiilor. Vegetația abundentă de altădată a lăsat locul unor păduri fantomatice, cu copaci înegriți de fum.
Pe baza imaginilor din satelit, specialiștii NASA estimează că doar pe această insulă, a treia ca mărime din Australia, au ars 150.000 de hectare de pădure. Cu tot cu stațiunile cochete, căutate înainte de turiști.
Nenumărate alte locuri din Australia arată la fel de dezolant. Iar revenirea caniculei în zilele următoare prevestește alte nenorociri. Un dezastru ecologic pentru fauna unică a Australiei.
Anderson Cooper, jurnalist CNN: Vreau să vă arăt cât de întinse sunt aceste incendii de vegetație. Ceea ce vedeți este doar din ultimele 48 de ore.
Terri Irwin, activist ecologist: Doi lilieci din specia vulpilor zburătoare. Vulpile zburătoare sunt vulnerabile, la fel ca urșii koala. Au probleme pentru că, din cauza primelor incendii din Queensland și a secetei, au fugit în New South Wales, unde femelele au avut pui. Când au început incendiile și în acest stat, femelele au zburat, dar puii erau prea mici pentru a le urma.
Urșii koala, specie amenințată cu dispariția în urma incendiilor
O altă specie amenințată acum cu dispariția din cauza numărului imens de exemplare ucise de incendii este cea a urșilor koala. În caz de pericol, instinctul face ca marsupialele să se refugieze în vârful eucalipților, doar că acești copaci pur și simplu explodează dacă sunt cuprinși de foc, din cauza frunzelor uleioase, iar koala sunt incinerați pe loc.
La fel de serioasă, și pentru oameni și pentru animale, este amenințarea fumului degajat de incendii. După capitala Canberra, a venit din nou rândul metropolei Sydney să fie acoperită de un fum gros, persistent.

Lasă un comentariu