Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție „Cazul Braguţa”: încă 13 poliţişti au fost trimişi în judecată

„Cazul Braguţa”: încă 13 poliţişti au fost trimişi în judecată Recomandat

09 Ianuarie 2018 - 

La două luni de la deferirea justiţiei a trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi a patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, procurorii anunţă noi detalii în acest dosar. 

Astfel, Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală în privinţa altor 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei.

După ce fusese maltratat de cei patru colegi de celulă, a doua zi, cetăţeanul Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor, se arată într-un comunicat al Secţiei relaţii publice a Procuraturii Generale. 

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus decesul respectivului deţinut. 

Amintim că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 după ce a manifestat  violenţă ce nu prezenta pericol pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă trei până la opt ani de închisoare sau amendă de la 67.500 de lei până la 80 de mii de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.

Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

 

Lasă un comentariu