Evenimentul zilei

Lun08102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție RISE bate secretomania și cenzura MAI în privința informațiilor de interes public

RISE bate secretomania și cenzura MAI în privința informațiilor de interes public Recomandat

02 Aprilie 2018 - 
RISE bate secretomania și cenzura MAI în privința informațiilor de interes public foto credit: RISE Moldova

Obișnuite să invoce scuza „datelor cu caracter personal” instituțiile din R. Moldova obstrucționează deliberat accesul la datele publice de ani de zile. Deși UE a făcut mari presiuni la adresa Chișinăului să respecte acest drept garantat constituțional al tuturor cetățenilor, cu precădere al jurnaliștilor care doresc să informeze corect opinia publică, instituțiile statului rămân captive unor cenzuri retrograde și total nedemocratice.

Astfel, RISE Moldova a câștigat în instanță un proces împotriva Ministerului Afacerilor Interne (MAI), după ce a solicitate datele anunțării în urmărirea națională sau internațională a zece persoane, cu specificarea articolului din Codul penal și dosarele penale inițiate în privința acestora.

După ce MAI a refuzat accesul lider la aceste informații de interes public, RISE a decis mutarea solicitării în instanță, judecătorii dând într-un final dreptate jurnaliștilor.

Cazul a fost examinat la Curtea de Apel, care a obligat MAI să ofere informațiile solicitate de jurnaliști. Ministerul nu a fost de acord cu această decizie, invocând Legea privind protecția datelor cu caracter personal, și a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție, scrie portalul media-azi.md.

A fost un proces dificil, în care urma să demonstrez că interesul public de a cunoaște informația respectivă prevalează în raport cu protecția datelor cu caracter personal, invocată de autoritatea publică”, a declarat avocatul Vitalie Zama, care a reprezentat RISE Moldova în acest proces, citat de sursa menționată.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin încheierea sa din 21 martie 2018, a declarat inadmisibile recursurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI împotriva deciziei Curții de Apel din 5 decembrie 2017, recunoscând astfel dreptul jurnaliștilor de la RISE de a solicita și primi informații despre persoanele care se află în căutarea internațională, națională și despre articolele în baza cărora acestea sunt învinuite. 

Lasă un comentariu