Evenimentul zilei

Lun02172020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Doi inspectori de patrulare, trimişi în judecată pentru maltratarea unui șofer. CE pedeapsă riscă

Doi inspectori de patrulare, trimişi în judecată pentru maltratarea unui șofer. CE pedeapsă riscă

04 Aprilie 2018 - 

Doi inspectori de patrulare vor compărea pe banca acuzaţilor pentru tratament inuman şi degradant, cu cauzarea vătămărilor corporale medii, comise asupra unui conducător auto care a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a poliţiştilor în judecată.

Potrivit procurorilor, incidentul a avut loc în seara zilei de 26 februarie 2017, în preajma satului Câmpul Drept din raionul Leova. Poliţiştii de patrulare, care tocmai se deplasau prin acea regiune, au oprit lângă un VAZ, care staţiona pe marginea carosabilului şi i-au cerut conducătorului auto să treacă testul la alcoolemie. 

La refuzul şoferului, poliţiştii au decis să-l pedepsească, chiar dacă bărbatul nu opunea rezistenţă. Astfel, pentru a-i demonstra supremaţia şi a-i umili demnitatea, agenţii de patrulare l-au îmbrîncit şi forţat să urce în maşina poliţiei, unde i-au răsucit victimei degetele şi mâinile, după care i-au aplicat, cu pistolul din dotare, lovituri în regiunea spatelui, l-au stropit cu gaz lacrimogen şi transportat la Inspectoratul de poliţie din Leova. 

Prin acţiunile ilegale ale poliţiştilor, victimei i-au fost cauzate vătămări corporale de gravitate medie. 

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agenţii de patrularei riscă de la 3 la 8 ani închisoare sau amendă în mărime de la 1.350 la 1.600 de unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

Potrivit statisticilor, în anul 2017 procurorii au examinat 639 de sesizări despre rele tratamente. Din totalul celor 639 de procese penale, 418 au fost iniţiate în baza plângerilor depuse de cetăţeni, iar în 221 de cazuri investigaţiile au fost demarate la iniţiativa procurorilor, în baza informaţiilor preluate din comunicatele lucrătorilor medicali, inclusiv de la Centrul de medicină legală sau secţiile de internare ale spitalelor, precum şi din publicaţiile mass-media.  

În rezultatul examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 103 dosare, dintre care 8 dosare pentru acte de violenţă săvârşite asupra militarilor, 10 cauze pentru pretinse acţiuni de tortură, iar restul - 85 de dosare, pentru tratamente inumane şi degradante.

În majoritatea cazurilor au fost reclamate acţiunile de tortură sau alte rele tratamente, comise de poliţişti, şi anume:

- ofiţeri de investigaţii – 20;

- poliţişti ai Inspectoratului Naţional de Patrulare – 20;

- carabinieri, poliţişti de frontieră – 16;

- colaboratori ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) – 9;

- militari – 8;

- reprezentanţi ai corpului didactic – 7;

- lucrători medicali – 4;

- alte persoane cu funcţii de răspundere, publice sau cu demnitate publică – 3;

- ofiţeri de urmărire penală – 1;

- alte persoane care activează cu titlul oficial (angajaţi ai agenţiilor de pază, gărzilor populare) – 15.

Lasă un comentariu