Evenimentul zilei

Lun01272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Un medic de la Institutul Oncologic, trimis în judecată pentru luare de mită. CE pedeapsă riscă

Un medic de la Institutul Oncologic, trimis în judecată pentru luare de mită. CE pedeapsă riscă

05 Aprilie 2018 - 

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui medic urolog – oncolog din cadrul Instituţiei medico-sanitare publice „Institutul Oncologic din Republica Moldova”, în acţiunile căruia procurorii au reţinut „primirea unei recompense ilicite, prin extorcare de bani, pentru prestarea unor servicii medicale”.

Potrivit probatoriului acumulat, în cursul lunii ianuarie curent, medicul ar fi pretins, prin intimidare, de la un bolnav internat în respectiva instituţie medicală 7.000 de lei pentru a-l interna şi a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă. La externare, medicul a insistat asupra achitării banilor pentru operaţie, dar şi pentru eliberarea documentelor necesare ce confirmă intervenţia chirurgicală, prescrierea în continuare a tratamentului medical şi monitorizarea lui până la însănătoşire. 

Pentru că nu ar fi avut toţi banii, pacientul i-a transmis medicului, în două tranşe, suma de 4.000 de lei, doctorul atenţionându-l că doar după achitarea sumei integrale îşi va onora obligaţiunile legate de prescrierea tratamentului şi monitorizarea stării sănătăţii.

Medicul a fost reţinut pe 13 februarie, în biroul său de serviciu, imediat după primirea celei de-a doua tranşe de bani. 

La demersul Procuraturii Anticorupţie, administraţia Institutului Oncologic l-a suspendat pe medic provizoriu din funcţie. Ulterior, acesta a contestat în instanţă ordinul prin care a fost suspendat, magistraţii restabilindu-l în funcţie.

În prezent, acesta are interdicţia de a părăsi ţara, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu amendă de cel mult 37.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 de ore la 180 de ore. De asemenea, acesta va fi obligat să recupereze cheltuieli judiciare în sumă de 5.216 de lei.

Lasă un comentariu