Imprimă această pagină

Curtea de Apel lasă în vigoare decretul lui Dodon, Traian Băsescu trebuie să mai lupte pentru cetățenia moldovenească

10 Mai 2018 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am ajuns să fim spectatori ai unei piese din teatrul absurdului. În timp ce sute de mii de moldoveni jinduiesc și obțin cetățenia română, care le deschide drumul spre țările Uniunii Europene, un cetățean român (și nu unul oarecare, că așa nu ar fi fost mare bai, s-ar fi acceptat, ci ditamai fostul președinte al României!) este deposedat de cetățenia moldovenească din moftul și hatârul lui Dodon! 

 

Curtea de Apel Chișinău a respins, astăzi, ca fiind neîntemeiată, cererea de apel a avocatului Andrei Bivol, care a solicitat anularea decretului președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de retragere a cetățeniei moldovenești pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu. Magistrații au menținut în vigoare decizia primei instanțe, pronunțată la sfârșitul lunii ianuarie, transmite IPN.

Avocatul pârâtului, Maxim Lebedinschi, a spus că magistrații Curții de Apel încă o dată au demonstrat că Traian Băsescu în mod conștient nu a comunicat autorităților moldovenești despre aflarea sa sub urmărire penală în momentul examinării cererii cu privire la acordarea cetățeniei, din care considerente președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a emis decretul privind retragerea cetățeniei. 

„Aflarea sub urmărire penală este o interdicție categorică și imperativă a legii, care nu permite nimănui  să obțină cetățenia Republicii Moldova. Decizia nu are la bază aspecte politice după cum se invocă”, a spus Maxim Lebedinschi. (Avocatul Maxim Lebedinschi nu a auzit, probabil, de prezumția de nevinovăție. Traian Băsescu nu a fost condamnat, faptele incriminate nu s-au adeverit. Dacă mâine Lebedinschi sau Dodon vor fi bănuiți într-un dosar, ar trebui să fie lipsiți de drepturile cetățenești, inclusiv la dreptul de a obține cetîățenia unui stat?). 

Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, a spus că fostul președinte al României a primit cetățenia moldovenească în mod excepțional, pentru merite deosebite față de Republica Moldova. În acest sens, legea nu prevede obligativitatea prezentării unor acte relevante. Potrivit lui Andrei Bivol, șeful statului putea retrage cetățenia doar dacă venea în acest sens o propunere din partea organelor de drept. 

„În situația noastră este un joc invers. Președintele Dodon, imediat ce a intrat în funcție, a solicitat el de la organele competente propuneri de retragere a cetățeniei”, a spus Andrei Bivol.

Decizia Curții de Apel Chișinău poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 60 de zile. 

 

 

Natalia Hadârcă

Articole recente - Natalia Hadârcă

Articole înrudite