Evenimentul zilei

Ma07142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Susținea că poate influența procurorii: Un fost ofițer de investigații, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de influență

Susținea că poate influența procurorii: Un fost ofițer de investigații, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de influență

16 Mai 2018 - 

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în judecată a dosarului în privința unui fost ofițer de investigație din cadrul INI al IGP, învinuit de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și favorizarea infracţiunii deosebit de grave. Temei pentru începerea urmăririi penale a servit denunțul unui agent economic implicat.

Potrivit procurorilor, învinuitul, a extorcat și a primit, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei, de la soția unui om de afaceri reținut într-un dosar de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. În aceiași zi, învinuitul a extorcat și primit de la alți doi reținuți în cauza penală menționată,  valută străină în sumă de 11.000 de euro. În schimbul sumelor respective, ofițerul susţinea că îl va influența pe conducătorul grupului de urmărire penală format în cadrul cauzei penale, procuror în Procuratura mun. Chişinău, oficiul Ciocana, să-i elibereze din detenție pe oamenii de afaceri, fapt care s-a întâmplat în seara aceleiași zile.

În continuarea acțiunilor sale criminale, învinuitul, fiind membru al grupului de ofițeri de investigație format în cauza penală, după ce a asigurat escortarea a altor trei persoane reținute, și anume gestionarii firmei vizate în dosarul de evaziune fiscală, de la izolatorul de detenție la sediul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Ciocana, a facilitat transmiterea de către unul din reținuți a sumei de 60.000 de euro destinate procurorilor pentru eliberarea acestora. Ulterior, ofițerul le-a sugerat acestora să nu denunțe acțiunile procurorilor, iar peste câteva zile și-a primit partea de 5.000 de euro din partea procurorilor.

La moment, învinuitul se află în arest la domiciliu Acesta și-a recunoscut pe deplin vina, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, fapt ce a permis disjungerea cauzei din dosarul de bază și expedierea în instanța de judecată pentru examinare în procedură specială.

Conform materialelor cauzei, a fost aplicat sechestru pe suma de 25.000 de lei și un autoturism aflat în proprietatea învinuitului.

Dacă acesta va fi găsit vinovat de către instanța de judecată, pentru trafic de influență, riscă o pedeapsă cu  amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 de u.c. sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, și respectiv favorizarea infracțiunii - amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Lasă un comentariu