Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție INVESTIGAȚIE// PENSII de LUX pentru judecătorii celui mai corupt sistem de justiție din Europa, ce nu se vrea reformat nici în ruptul capului

INVESTIGAȚIE// PENSII de LUX pentru judecătorii celui mai corupt sistem de justiție din Europa, ce nu se vrea reformat nici în ruptul capului Recomandat

05 Iunie 2018 - 

Jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice scriu, într-o anchetă privind privilegii judecătorilor din cea mai coruptă țară din Europa, despre demersurile pe care le fac însăși judecătorii în instanțe pentru a obține pensii mai mari. Asta în condițiile în care UE a anulat deja încă de anul trecut fondurile pentru reformarea acestui domeniu, criticând constant guvernarea de la Chișinău pentru lipsa dorinței de a reforma acest sistem putred până la temelie. 

Ba mai mult, 1 din 5 judecători cumulează și salarii generoase și pensii la fel de mari.

Câteva modificări legislative operate în ultimii ani, prin care au fost schimbate condițiile de pensionare și de achitare a indemnizației viagere pentru justițiarii moldoveni, au determinat mai mulți judecători și procurori pensionați să se adreseze în judecată pentru a cere pensii mai mari.

În prezent, fiecare al doilea procuror pensionar are sau a avut un proces în judecată împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale, prin care cere pensie în valoare de 75% din salariul procurorului în ultima funcție deținută.

 

Mai mulți dintre foștii procurori identificați de Centrul de Investigații Jurnalistice, care au obținut în instanță dreptul la pensii de peste 11.000 de lei, sunt soți ai unor judecătoare sau foste judecătoare. În cazul magistraților, fiecare al cincilea judecător din sistem este deja pensionar și, pe lângă salariul generos, beneficiază și de o pensie care în unele cazuri depășește 20.000 de lei pe lună. Chiar și așa, unii magistrați cer în instanță recalculări pentru pensii și mai mari.  

Continuare pe anticoruptie.md

Lasă un comentariu