Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Dosarul ASEM: Peste 2.000.000 de lei, ridicați de CNA și procurori în urma percheziţiilor

Dosarul ASEM: Peste 2.000.000 de lei, ridicați de CNA și procurori în urma percheziţiilor

07 Iunie 2018 - 

Peste 2.000.000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM. 

Provenienţa banilor urmează a fi stabilită în cadrul acţiunilor de urmărire penală ulterioară. Procurorii urmează să decidă joi dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reţinute pentru 72 de ore. 

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost. Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1.000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1.000 și 1.500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 si 550 de euro.  

În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea ASEM și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Lasă un comentariu