Evenimentul zilei

Sam02222020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Organizatorii Marșului Centenar anunță demersuri și plângeri penale și transmit mesaje unor persoane cu funcții de răspundere / VIDEO

Organizatorii Marșului Centenar anunță demersuri și plângeri penale și transmit mesaje unor persoane cu funcții de răspundere / VIDEO

04 Septembrie 2018 - 

Organizatorii Marșului Centenar, care a avut loc la 1 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale, au condamnat acțiunile poliției moldovenești și au anunțat că vor depune mai multe plângeri penale și demersuri în adresa Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.

Media

Parlamentarul român Constantin Codreanu a anunțat că a depus mai multe plângeri penale și că așteaptă reacțiile statelor membre ale Uniunii Europene, dar și o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la București.
Potrivit lui, „abuzurile” poliției din Republica Moldova la adresa unioniștilor „demonstrează că actualul regim este în agonie”.

Nemulțumiți și de reacția ambasadorului României în R. Moldova, Daniel Ioniță, față de acțiunile structurilor de forță la adresa unioniștilor, aceștia i-au transmis un mesaj.
„Mesaj pentru ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care era extrem de preocupat de ce se întâmpla la Festivalul „Cerbul de Aur”. Am văzut apelul său pentru ca participanții la marș să respecte legislația. Vreau să îl întreb dacă nu cumva a uitat că el este aici pentru a reprezenta statul român și a apăra interesele și drepturilor cetățenilor români”, a declarat deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu.

„Solicit Guvernului României să nu mai finanțeze Guvernul de la Chișinău”, a mai spus Codreanu, menționând că va face acest apel și de la tribuna Parlamentului de la București.

Potrivit președintelui Blocului Unității Naționale (BUN), Ion Leașcenco, șeful-adjunct al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a încercat să-i intimeze pe organizatorii Marii Adunării Centenare spunându-le că la ora 23:00 polițiștii vor intra în forță în PMAN pentru a dispersa manifestanții. „A fost asemănătoare declarației Zinaidei Greceanîi din 7 aprilie 2009”, a ilustrat Leașcenco.

„Ca provocările să fie și mai mari, a fost deconectată lumina în PMAN și în scuarul Catedralei. Când am întrebat din ce cauză lumina este deconectată, ei ne-au explicat că „astfel nu se vor putea infiltra provocatori între voi”. De fapt, provocatorii erau dânșii”, a mai spus Ion Leașcenco.

Președintele Asociației ODIP, Vlad Bilețchi, a anunțat că va depunde trei demersuri în adresa Ministerului Afacerilor Interne, pentru a afla răspunsuri la trei întrebări:

1- cine a sunat la 112, și vrem o copie a înreg audio a acestui apel;

2- cine a dat ordin să fie mișcate autocarele de la fosta uzină „Tracom” spre ieșirea din Chișinău;

3- cine a dat ordin să fim agresați, din momentul ce noi nu am blocat strada.

Totodată, Bilețchi acuză poliția de abuzuri grave și încălcare a drepturilor participanților la Marș, întrucât atunci când au fost sechestrate cele trei autocare ale manifestanților nu li s-a prezentat nicio motivație legală, care ar servi ca temei al acestei acțiuni.

De asemenea, potrivit lui Bilețchi, oamenii legii nu au dat curs întrebărilor și solicitărilor organizatorilor Marșului.

„Vom vedea cine va răspunde. Dacă nu vom câștiga aici, vom merge la CEDO”, a mai spus Bilețchi. „Solicit ca MAI să răspundă clar la cele trei întrebări.Lasă un comentariu