Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Pe lângă sistemul judecătoresc, noua guvernare își propune și reformarea sistemului procuraturi

Pe lângă sistemul judecătoresc, noua guvernare își propune și reformarea sistemului procuraturi Recomandat

12 August 2019 - 

Guvernul a făcut public Planul de acțiuni pentru anul 2019-2020, propus pentru consultări publice.

Planul prevede o serie de acțiuni pe care și le propune noua guvernare în mai multe domenii, printre care și acțiuni referitoare la prioritățile de politici pe termen scurt în domeniul justiției.
Printre principalele acțiuni care urmează să fie implementate de Ministerul Justiției se numără reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), în vederea revederii competențelor, modificării condițiilor și a criteriilor de numire a judecătorilor. Totodată, ministerul Jusiției își propune reducerea numărului de judecători la CSJ și numirea acestora în funcție „în baza unei proceduri transparente”.
„Vom începe cu reforma la CSJ, care va presupune reducerea numărului de judecători. La moment este cifra de 17 judecători. Asta înseamnă că din actuala componență vom selecta 17 judecători care ar putea să rămână. Pentru ca să știm care sunt cei care ar merita, va fi creată o comisie independentă, care va face evaluarea pe două componente mari: avere și interese, dar și activitatea personală. Acest lucru va începe din toamnă. Planul este ca la începutul anului 2020 să avem o nouă componență a CSJ. Judecătorii care nu vor trece această evaluare, nu vor trece în noua componență a CSJ”, a declarat anterior ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră de la TV8”.
O altă acțiune pe care și-o propune noua guvernare ține modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii, precum și de modificarea Constituției în vederea limitării imunității judecătorilor și anularea termenului inițial de numire a judecătorilor pe 5 ani.
Noua guvernare își propune și eficientizarea procedurii penale atât la etapa prejudiciară, cât și la etapa judiciară, prin simplificarea unor mecanisme care fac dificilă instrumentarea cauzelor, prcum și revederea prevederilor care pot determina abuzuri atât din partea justițiabililor, cât și a reprezentanților sistemului.
Pe lângă sistemul judecătoresc, noua guvernare își propune și reformarea sistemului procuraturi.
„Noi vrem să facem în așa fel ca procurorul general să fie ales într-un mod care să excludă orice influență a politicului și să ne asigurăm că acest candidat este unul integru, profesionist și curajos”, declară Olesea Stamate, care a mai precizat că în Parlament urmează a fi votat în cea de-a doua lectură un proiect cu privire la eliminarea condiției de cinci ani vechime în muncă în sistemul procuraturii pentru pretendenții la șefia Procuraturii Generale.
Planul de acțiuni al Guvernului în domeniul justiției mai prevede: instituirea unui mecanism unic de stabilire a plăților notariale; perfecționarea mecanismului de control al averilor și intereselor; consolidarea rolului instituției Avocatului Poporului în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și Principiile de la Paris; revederea conceptului sistemului execuțional penal contemporan prin ralierea la modele bazate pe respectarea drepturilor omului.
Conform unui comunicat de presă, Planul de acțiuni al Guvernului a fost elaborat în baza priorităților Programului de activitate al Guvernului și a prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, dar și a prevederilor Memorandumului cu FMI/BM.

Lasă un comentariu