Evenimentul zilei

Sam08152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Cererile de demisie ale judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală, aprobate de CSM

Cererile de demisie ale judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală, aprobate de CSM

13 Decembrie 2019 - 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de vineri, 13 decembrie, cererile de demisie ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală și Ion Druță, care a fost și președintele CSJ, relatează IPN.

 

Cererile au fost aprobate cu șapte voturi ale membrilor CSM cu drept de vot. Astfel, se propune Parlamentului eliberarea lui Ion Druță și a lui Oleg Sternioală fin funcția de judecător. Ambele hotărâri pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

În aceeași ședință, Consiliul a anunțat concursuri la toate posturile vacante din sistemul judecătoresc, inclusiv opt posturi vacante la CSJ și patru la Curtea de Apel Chișinău.

Ion Druță a fost reținut la începutul lunii octombrie, dar în prezent se află sub control judiciar. Acesta este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Acum o săptămână, în cadrul acestui dosar, oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri imobiliare și autovehicule în valoare de 12,8 milioane de lei.

Oleg Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, însă a fost eliberat în sala de judecată, fără a-i fi aplicată o altă măsură. Judecătorii au respins demersul procurorilor de aplicare a măsurii preventive – arest pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de procurorii anticorupție, care au considerat neîntemeiată hotărârea instanței de judecată. 

La începutul săptămânii, CSM a admis parțial sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a judecătorului Oleg Sternioală. De asemenea, CSM a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală de percheziție și aducere silită în privința judecătorului CSJ pentru îmbogățire ilicită.

 

Lasă un comentariu