Evenimentul zilei

Mie08052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Panorama Importante cantităţi de anabolizante confiscate într-o amplă operaţiune împotriva traficului de steroizi

Importante cantităţi de anabolizante confiscate într-o amplă operaţiune împotriva traficului de steroizi

09 Iulie 2019 - 

Peste 230 de persoane au fost arestate şi 3,8 milioane de medicamente dopante ilegale au fost confiscate în cea mai amplă operaţiune organizată până acum împotriva traficului de steroizi şi medicamente contrafăcute, a anunţat Europol, citat de dpa şi AFP.

La Operaţiunea Viribus au luat parte agenţii din 33 de ţări, inclusiv SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa şi România, precum şi Agenţia mondială anti-doping WADA şi organizaţia internaţională de poliţie Interpol.
În cadrul operaţiunii, care a fost condusă de poliţiile din Italia şi Grecia, au fost destructurate 17 grupări de crimă organizată implicate în traficul de medicamente contrafăcute şi produse de dopaj în Europa şi au fost desfiinţate nouă laboratoare ilegale, fiind totodată confiscate 24 de tone de steroizi pulbere.
Operaţiunea a dus de asemenea la lansarea a peste 800 de anchete penale şi au fost înregistrate aproape 1000 de cazuri de persoane care produceau, vindeau sau foloseau substanţe dopante.
"Comerţul cu substanţe anabolizante a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani", a subliniat Europol, care îi menţionează între utilizatorii acestora pe atleţi, fanaticii sălilor de fitness şi culturişti.
Comerţul cu astfel de substanţe este de regulă descentralizat şi foarte flexibil, oricine putând comanda online sau putându-se deplasa în ţările producătoare pentru a cumpăra substanţele vrac de la producători legali, notează Europol.
O tendinţă recent remarcată este ca sportivi, ciclişti şi culturişti neprofesionişti să achiziţioneze cantităţi mici de steroizi din Asia şi Europa de est cu intenţia de a le vinde sălilor de fitness.
Steroizii sunt promovaţi în social-media şi comerţul cu anabolizante s-a intensificat pe dark-web, folosind ca mijloace de plată carduri de credit reîncărcabile şi criptomonede, mai arată Europol.

Lasă un comentariu