Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție România ONOR LA TRICOLOR. „Muntele lui Dumnezeu” gazda unei plachete a AMVVD - sucursala Neamț în semn de respect şi adâncă preţuire pentru cei şi-au dat viaţa sub Drapelul României

ONOR LA TRICOLOR. „Muntele lui Dumnezeu” gazda unei plachete a AMVVD - sucursala Neamț în semn de respect şi adâncă preţuire pentru cei şi-au dat viaţa sub Drapelul României Recomandat

26 Iunie 2020 - 

Ziua de 26 iunie -”Ziua Drapelului Național” - este o zi specială în calendarul celor care simt românește, pentru că astăzi se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel naţional.

 Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate - Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată “Istoria României în date”.

De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.

Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii.

Alături de stemă, sigiliu şi imn, Drapelul României este un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.constitutiaromaniei.ro.

 „Muntele lui Dumnezeu” sau muntele Athos al românilor

„Astăzi, de ziua Drapelului Național, cinci membri ai AMVVD Neamț au făcut o drumeție pe Masivul Ceahlău ca să „înalțe” TRICOLORUL și să aducă un pios omagiu militarilor români ce au jurat să apere, chiar și cu prețul vieții, liniștea și pacea acestui neam.

„Ceahlăule, la sânul tău, EROII stau de veghe la drapel

Închinători lui Dumnezeu, să scape lumea de la răzbel.”, stă scris într-o postare pe pagina Facebook a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități - sucursala AMVVD Neamț 

La stația meteorologică Ceahlău Toaca, situată la 1897 de metri s-a dat ONOR la TRICOLOR fiind arborat Drapelul Național. Muntele leagă oamenii și dezvoltă prietenii de durată, la fel ca și armata. Fiecare avem grijă unii de alții, trăim momentele frumoase împreună și ne ajutăm în situațiile dificile.

Sub devizele „Sacrificiul impune respect” și „Împreună suntem mai puternici”, în cadrul activităţilor desfăşurate desfășurate astăzi, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități - sucursala AMVVD Neamț (delegația formată din: Marcoci Gelu, Siderof Marius, Mancaș George, Oanea Ștefan și Nistor Paul)  a parcurs un traseu în Masivul „Muntelui lui Dumnezeu”, cu punct final Vârful Toaca, pentru a amplasa o plachetă în semn de respect şi adâncă preţuire pentru cei care de-a lungul timpului au apărat cu sânge, şi-au dat viaţa, pentru Drapelul României.

Astfel, cei cinci camarazi, la sosire, au fost așteptați de președintele sucursalei AMVVD Neamț, Sumănaru Mihai, la cel mai mare monument istoric ctitorit de voievodul Ștefan cel Mare (1457 - 1504), Turnul-clopotniță din complexul medieval Curtea Domnească pentru a le înmâna câte o diplomă și sfântul tricolor.

Iar pentru ca această zi istorică să fie perfectă, sucursala AMVVD Neamț și-a mărit familia, a primit ONORUL de la 36 de membri noi. ONOARE ȘI RESPECT!”, scriu cei de la AMVVD Neamț pe pagina de Facebook. 

 Mesajul ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional al României - Patrie, Onoare, Demnitate

„Utilizat ca simbol, pentru prima dată, de pandurii lui Tudor Vladimirescu, în 1821, și consacrat ca drapel al românilor în timpul Revoluției din 1848, tricolorul exprimă tot ceea înseamnă patrie, neam, trecut, prezent şi viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, în entuziasmul care a insuflat în conştiinţa românilor idealurile de mândrie, dragoste de ţară, dorința de unitate şi independenţă.

În contextul Revoluției din 1848, în numele libertăţii şi unităţii de neam, tricolorul a fost arborat, pentru prima dată, ca simbol al luptei celor care au înfăptuit acel act, ”Strindardul libertății”, Guvernul revoluționar decretând ca „Tricolorul” să reprezinte steagul național al tuturor românilor. (...)Tricolorul a fost martor al marilor evenimente din istoria neamului românesc. A reprezentat simbolul Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859 - act de importanţă covârşitoare pentru destinele românilor, a fost purtat cu speranţă şi mândrie spre redute de bravii luptători ai Războiului pentru Independenţă, a constituit simbolul desăvârșirii unității națiunii române la Marea Unire din 1918, a vegheat la căpătâiul celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă din Primul şi Al Doilea Război Mondial şi, mai apoi, al eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

 Astăzi, militarii aflaţi în teatrele de operaţii și în misiuni internaționale, prin excepţionalul exemplu de dăruire, profesionalism şi curaj, fac Tricolorul cunoscut şi apreciat în întreaga lume.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza rostea în anul 1863, în faţa ostaşilor români, cu prilejul înmânării primelor drapele de luptă ale armatei: ”Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri!... Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”.

În această zi simbolică pentru toţi românii, aducem un cald şi înălţător omagiu camarazilor care, onorându-şi Jurământul faţă de Patrie, şi-au sacrificat viaţa departe de graniţele ţării sau îndeplinind misiuni pe meleaguri natale, prin jertfa supremă săvârşită sub flamura Drapelului naţional.

Nu putem să-i uităm astăzi pe cei care şi-au dedicat întreaga carieră slujirii Ţării sub Drapelul tricolor şi care continuă să acţioneze sub deviza Patrie, Onoare, Demnitate, în calitate de militar în rezervă sau în retragere pentru aceleaşi ţeluri nobile ale Armatei României.

Ne mândrim cu toţii că Drapelul României este arborat la sediul instituţiilor internaţionale, cum sunt Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, în rândul ţărilor care au făcut ireversibil pasul spre democraţie. Suntem la fel de mândri atunci când drapelul românesc flutură pe cel mai înalt catarg la întrecerile sportive şi la manifestările culturale internaționale.

Tricolorul se află în inimile noastre şi, de aceea, Sărbătoarea Zilei Drapelului Naţional este, şi cu siguranţă va rămâne, o sărbătoare dragă tuturor românilor, oriunde s-ar afla.

La mulți ani, România!”, a transmis ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă

 Preşedintele Klaus IohannisDrapelul Național înălțat la sediile Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, în care afirmă că drapelul este simbolul identităţii şi al unităţii naţionale a românilor.

„Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, simbol al identității și unității noastre naționale, la care se raportează fiecare cetățean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre.

Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintașilor noștri și de a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru națiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile și libertățile democrației.

Arborarea Drapelului Național a marcat marile momente din evoluția României moderne. Sub faldurile tricolorului român s-au transmis mai departe tradițiile și obiceiurile poporului nostru, precum și realizările și idealurile României contemporane. Astăzi, privim cu mândrie Drapelul Național înălțat la sediile Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice.

România este un actor relevant și predictibil, un contribuitor important la securitatea din regiune, un parter strategic solid al Statelor Unite ale Americii, care beneficiază de garanțiile și oportunitățile apartenenței la comunitatea euro-atlantică, și care își respectă angajamentele asumate în cadrul Uniunii Europene și NATO.

Dragi români, vă îndemn să fim mereu mândri de Drapelul Național și de istoria pe care o poartă.

La mulți ani României și tricolorului nostru!”, conchide președintele României.

N-am putut lăsa ca însemnătatea acestei zile să se piardă

  Din cauza crizei care marchează această perioadă, acțiunile dedicate Zilei Drapelului Național nu au mai avut amploarea celor din anii trecuți. Dar, n-am putut lăsa ca  însemnătatea acestei zile să se piardă. Vineri, 26 iunie 2020, multe sucursale ale Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, precum cele din Argeș, Bistrița, Constanța, Alba Iulia și Neamț, au marcat această zi prin activități specifice. O activitate marcantă este cea a sucursalei Neamț, care a ales să „înalțe” un pios omagiu drapelului și valorilor neamului nostru românesc, pe care, militarii români au jurat să le apere chiar cu prețul vieții, găsind loc unei plăci comemorative pe Masivul Ceahlău, scriu cei de la www.amvvd.ro.

 

Lasă un comentariu