Evenimentul zilei

Joi02202020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Italienii construiesc cea mai mare uzină din Moldova. Vor fi create 1.000 de locuri de muncă

Italienii construiesc cea mai mare uzină din Moldova. Vor fi create 1.000 de locuri de muncă

13 Iunie 2015 - 

Ministerul Economiei anunţă că până la finele anului la cel de al doilea parc industrial de la Strășeni, "Triveneta Cavi Development”.

Va fi lansat procesul de producere a cablurilor electrice la o uzină și va începe recrutarea angajaților, la prima etapă, pentru cel puţin 150 de locuri de muncă, cu extinderea în perspectivă până la 1.000 de locuri de muncă.

Vor fi create 1.000 de locuri de muncă

"Dacă vorbim în termeni economici, atunci punctăm că în rezultatul activității acestui Parc Industrial, vor fi create circa 1.000 de locuri noi de muncă, volumul producției industriale se va majora cu circa 51 milioane de euro pe an, iar valoarea impozitelor și a contribuțiilor achitate la buget va creşte semnificativ, inclusiv peste 8 milioane de euro din plata TVA, etc”, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi în cadrul vizitei sale comune cu Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, la șantier.

Biagio Stamegna, director executiv al companiei "La Triveneta Cavi Development” susţine că primele cabluri electrice de tensiune joasă și medie vor fi produse deja în luna septembrie curent. Acesta a specificat că, din volumul total al investițiilor, 50% sunt direcționate spre executarea lucrărilor de drenaj, construcția halelor de producție și depozitelor, iar restul pentru procurarea și instalarea utilajului necesar.

"Decizia de a veni cu investiții în Republica Moldova a fost luată după o analiză minuțioasă a piețelor din mai multe țări, aceasta fiind cea mai atractivă și cu condiții favorabile din mai multe puncte de vedere. Noi am venit în Moldova pe mult timp și suntem dispuși să continuăm investițiile, inclusiv și pe alte dimensiuni”, a afirmat Biagio Stamegna.

În opinia Ambasadorului Enrico Nunziata, această investiție este o dovadă că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Italia se dezvoltă nu doar în baza unor declarații politice de susținere reciprocă, dar și prin intermediul investițiilor. "Acest șantier, care peste puțin timp se va transforma într-o întreprindere modernă, constituie un indice elocvent al perspectivei europene a Republicii Moldova, al unui climat economic favorabil pentru investiții și dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase”, a specificat diplomatul italian.

Cea mai mare uzină

Parcul Industrial ”Triveneta Cavi Development” este amplasat în orașul Strășeni pe un teren cu o suprafață de circa 11 hectare, care a fost acordat companiei cu titlu de ajutor de stat, dar cu condiţia ca până la 15 noiembrie 2015 să fie lansată producţia.

Alexandru Pop, administratorul parcului industrial spune că această uzină va fi cea mai mare din Republicii Moldova şi va fi şi cea mai mare întreprindere a concernului italian ”La Triveneta Cavi SPA”, care deține 90% din valoarea capitalului social al Parcului Industrial.

"Hala de producție va avea o suprafață de circa 14.000 de metri pătrați, iar volumul total al investițiilor pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii tehnice și de producție a Parcului Industrial este de circa 25 milioane de euro. Pentru anul viitor sunt planificate alte investiţii de circa 6 milioane de euro", a precizat Alexandru Pop.

Totodată el a menţionat că procesul de selectare şi pregătire a cadrelor pentru uzină este în plină desfăşurare, iar inginerii şi tehnicienii sunt trimişi la cursuri specializate în Italia.

Anterior Piergiorgio Peripoli, şeful companiei La Triveneta Cavi Spa, unul dintre cei mai mari producători de cabluri din Europa declara că are o dorinţă: un „district industrial italian” în Republica Moldova. Astfel după ce va deschide o uzină de cabluri în Parcul Industrial din Strășeni şi dacă lucrurile vor decurge aşa cum vrea prosperul om de afaceri, el speră să atragă mai multe companii de renume mondial în industria constructoare de mașini, precum ”Mastrotto”, să-și înființeze unități de producere în Republica Moldova.

Sursa: www.deschide.md

Lasă un comentariu