Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Ambii părinți care cresc cel puțin patru copii în R. Moldova vor fi asigurați medical

Ambii părinți care cresc cel puțin patru copii în R. Moldova vor fi asigurați medical

27 Februarie 2020 - 

Ambii părinţi, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puţin patru copii în Republica Moldova, vor beneficia, la opţiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM). 

 

Parlamentul a aprobat, în şedinţa de joi, 27 februarie, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, relatează IPN.

Proiectul de modificare specifică că de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM va beneficia părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creşterea şi educarea a patru şi mai mulţi copii, pentru perioada în care cel puţin un copil are vârsta de până la 18 ani. Documentele justificative care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creşterea şi educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistenţă socială.

Anterior Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care a remarcat faptul că un tată poate să se implice în creşterea copiilor, în acelaşi mod ca o mamă. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală vine, inclusiv, să racordeze aceasta la prevederile constituţionale şi să excludă discriminarea existentă anterior.

 

Lasă un comentariu