Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Părinţii care cresc cel puțin patru copii vor beneficia de poliţe medicale gratuite

Părinţii care cresc cel puțin patru copii vor beneficia de poliţe medicale gratuite

28 Februarie 2020 - 

Ambii părinți, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii, vor putea beneficia, la opțiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM).

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, în lectura finală, un proiect de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.
Proiectul de modificare specifică că de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM va beneficia părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani. Documentele justificative care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creșterea și educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistență socială.
De notat că anterior Curtea Constituțională a aprobat o Hotărâre prin care a remarcat faptul că un tată poate să se implice în creșterea copiilor săi atât în plan economic, cât și pe plan efectiv, în același mod ca o mamă, în acest sens fiind stabilită existența unui tratament diferențiat privind dreptul de asigurare obligatorie a asistenței medicale din contul statului. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală vine, inclusiv, să racordeze aceasta la prevederile constituționale.

Lasă un comentariu