Evenimentul zilei

Mie06202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social România CE a vorbit Klaus Iohannis cu cel mai puternic lider al Europei despre Republica Moldova și ce planuri de viitor au în comun

CE a vorbit Klaus Iohannis cu cel mai puternic lider al Europei despre Republica Moldova și ce planuri de viitor au în comun Recomandat

19 Iunie 2017 - 
Președintele României, Klaus Iohannis, în vizită de lucru la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel Președintele României, Klaus Iohannis, în vizită de lucru la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat luni cu cancelarul german Angela Merkel despre situația din Republica Moldova și aspecte regionale ce țin de interesele României în regiune.

„Nu în ultimul rând, a fost trecută în revistă, "în mod natural", vecinătatea estică, problematica Moldovei, a Ucrainei. Am discutat chiar un pic mai în detaliu despre spațiul Mării Negre și despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri practic identice, este un spațiu care este vital nu numai pentru uniune, dar și pentru NATO și în sens larg pentru securitatea noastră, a întregii regiuni", a detaliat președintele” , a declarat Klaus Iohannis într-o conferință comună de presă cu Angela Merkel.

Șeful statului român efectuează în aceste zile o vizită de lucru la Berlin, după ce anterior a fost primul lider est-european primit la Casa Albă de către președintele american Donald Trump. De asemenea, Iohannis se va întâlni în viitorul apropiat și cu liderul de la Palatul Elysee, Emmanuel Macron.

El a mai vorbit și despre importanța vizitei efectuate la Washington și a reiterat dorința colaborării trans-atlantice. „Am relatat pe scurt cum a decurs vizita făcută în SUA în Washington și am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună și importantă — relația transatlantică este vitală, că UE este importantă pentru SUA și SUA sunt importante pentru UE, suntem de aceeași părere — că nu trebuie să optăm între NATO și UE, ci trebui să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătățirea întregii situații în care ne aflăm”, a subliniat șeful statului român, potrivit Agerpres.

Interes pentru proiectul european

Iohannis a mai spus că proiectul european trebuie în continuare dezvoltat și că trebuie găsite resorturile pentru o mai bună înțelegere în cadrul UE. El a mai reiterat și interesul României de a intra în continuare în spațiul Schengen.

Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat și îmbunătățit. Trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia iarăși de cetățeanul european, de a asigura securitatea spațiului european și de a găsi cele mai bune căi de a face UE mai bună — să funcționeze mai bine, să fie mai eficientă și mai acceptată. Am menționat în acest context tema spațiului Schengen și doamna cancelar m-a încurajat să continui discuțiile și cu alți parteneri europeni, poate reușim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluționare, a mai declarat președintele.  

Lasă un comentariu