Evenimentul zilei

Lun08102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Pinguinii Adelie din Antarctica afectați de topirea precoce a gheţii

12 Ianuarie 2019 - 

Gheaţa marină din jurul unei imense colonii de pinguini Adelie din Antarctica s-a topit mai devreme în acest an, conform observaţiilor unui grup de oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă aflaţi sâmbătă la faţa locului.

Cape Bird, situat în Peninsula Antarctică, adăposteşte circa 30.000 de perechi de pinguini Adelie care se bazează pe gheaţa marină pentru a vâna krill şi peşte pentru puii lor.
Specialistul în ecologie din cadrul institutului de cercetare Landcare Research, Dean Anderson, care monitorizează sezonul de împerechere al acestor pinguini, a declarat că gheaţa marină din această zonă s-a disipat cu circa două săptămâni în urmă, un eveniment neobişnuit.
"Adulţii petrec mai mult timp în larg şi fac mai puţine drumuri înapoi la pui", a explicat el adăugând că acestora din urmă vor fi mai flămânzi şi, prin urmare, mai vulnerabili la atacurile exemplarelor de lup de mare.
Studiul lui Anderson se concentrează pe Aria Maritimă Protejată (MPA) din Marea Ross în care pescuitul este interzis. Aceasta este cea mai mare MPA din lume şi se întinde pe 1,55 milioane de kilometri pătraţi.
Pinguinii Adelie reprezintă un subiect perfect de cercetare deoarece specia se bazează pe apa mării pentru supravieţuire, iar schimbările survenite la nivelul teritoriului de pescuit pot avea un impact important asupra sănătăţii lor, a declarat Anderson.
Oamenii de ştiinţă au precizat că este deocamdată prea devreme să se poată pronunţa în legătură cu motivul pentru care gheaţa s-a topit atât de devreme în acest an, în opinia lor putând fi vorba fie de un eveniment natural, fie de un efect al schimbărilor climatice.
Tehnicianul Brian Karl, care şi-a petrecut 26 de ani în zona Cape Bird luând parte la diverse studii, a declarat că de obicei gheaţa marină se topeşte abia la sfârşitul lunii ianuarie, când puii sunt deja mari.

Lasă un comentariu