Evenimentul zilei

Joi07022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Eclipsă totală de Lună, ultima înainte de 2022

15 Ianuarie 2019 - 

O eclipsă totală de Lună, ultima care se va produce înainte de anul 2022, va putea fi admirată, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, de către locuitorii din cele două Americi, din mare parte a Europei şi din Africa de Vest. 

Pentru europeni şi africani, eclipsa totală se va produce la sfârşitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui. Eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor, relatează AFP, citată de Agerpres. Pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii.

Luna plină se va afla în umbra Pământului de la 03:34 GMT la 06:51 GMT. În timpul primei ore din acest interval, ea va fi „obturată” treptat din partea stângă. Eclipsa va fi totală timp de o oră, începând cu 04:41 GMT, potrivit tablourilor orare furnizate de NASA.

Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea. În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă: ea va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale.

Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior). Este vorba despre acelaşi fenomen care colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.

„Aceasta este ultima şansă înainte de un moment îndelungat pentru a vedea o eclipsă totală de Lună”, a declarat pentru AFP Bruce Betts, cercetător-şef la Planetary Society, o organizaţie astronomică americană.

Nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei. Pentru a viziona craterele de pe Lună, acelaşi planetolog american reaminteşte pasionaţilor de astronomie că un simplu binoclu va fi suficient. Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval. 

Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an.

 

Lasă un comentariu