Evenimentul zilei

Mie04012020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Catastrofa de la Pompeii s-ar putea repeta? O erupție vulcanică devastatoare poate avea loc oricând, iar întreagă civilizație ar avea de suferit

04 Decembrie 2017 - 

Cercetătorii avertizează că o erupție devastatoare ar putea avea loc în orice moment.

Erupțiile vulcanice obișnuite sunt frecvente și imposibil de anticipat. Însă geologii știu că erupțiile unor supervulcani pot distruge civilizația umană și acestea pot fi anticipate prin calcule statistice.

Vulcanii uriași, cum este Yellowstone din Statele Unite, ar acoperi cu lavă vulcanică un întreg continent și ar provoca schimbarea radicală a climei planetei timp de zeci de ani.

Un studiu recent arată că următoarea erupție de proporții colosale ar putea avea loc mult mai curând decât credeau inițial experții.

Conform unei cercetători realizate de profesorul Jonathan Rougier, statistician la Universitatea din Bristol, o erupție devastatoare are loc, în medie, o dată la 5.200-48.000 de ani. Este, desigur, o marjă de eroare foarte mare, dar este normal, având în vedere că erupțiile sunt imposibil de anticipat.

Noile date contrazic vechea teorie, conform căreia o supererupție are loc doar o dată la 45.000-714.000 de ani.

Prin urmare, acestea se întâmplă mult mai frecvent decât se credea, iar ultima de acest fel s-a produs cu aproximativ 30.000 de ani în urmă.

În concluzie, civilizația umană are noroc că deocamdată fenomenul nu s-a repetat. Însă această erupție catastrofală poate avea loc oricând.

Din fericire, chiar și experții recunosc că natura este imprevizibilă și nu respectă regulile statistice. Prin urmare, chiar dacă perioada de liniște se apropie de final, asta nu înseamnă că este sigur că va urma în curând o supererupție. Există însă această posibilitate, scrie The Independent.

Sursa: yoda.ro 

 

Lasă un comentariu