Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Africa se rupe în două. Și nu e vorba de mișcări geopolitice

22 Martie 2018 - 

Estul Africii se desprinde de restul "continentului negru" sub ochii noștri, avertizează cercetătorii. În cele din urmă, între cele două mase de uscat se va ivi un ocean.

Avertismentul nu e nou, teoria conform căreia riftul continental est-african ar urmă să se desprindă de placa somaleză de pe "continentul negru" apărând încă din 1960. Însă totul se întâmplă cu o viteză uimitoare, vorbind din punct de vedere geologic, arată The Independent.

Și deja au apărut probleme. O șosea extrem de folosită din Kenya, Mai Mahiu, s-a surpat, în urmă activității vulcanice puternice din zona.

În urmă cu aproape 13 ani, o erupție a vulcanului Dabbahu, urmată de o perioada de activitate seismică intensă, au dus la formarea unei fisuri în crustă terestră lungă de 60 de kilometri și o lățime de opt metri. Tot atunci, solul s-a scufundat cu peste doi metri. Și toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o singură zi.

Iar cum activitatea geologică în zona este extrem de intensă, pământul arătând că un asfalt încins, ne putem aștepta la schimbări chiar peste noapte, mai spun cercetătorii, scrie ziare.com.

 

 

Lasă un comentariu