Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Descoperire de proporții: A fost găsită fosila unui animal jumătate reptilă, jumătate mamifer

31 Mai 2018 - 

În statul american Utah, paleontologii au găsit fosila unui animal extrem de ciudat - jumătate reptilă, jumătate mamifer. Descoperirea e extrem de importantă pentru că aduce informații noi despre strămoșii mamiferelor, despre felul în care acestea au evoluat.

Fosila găsită, un craniu, cântărește puțin peste un kilogram și are o lungime de 15 centimetri. A fost descoperită de Andrew R.C. Milner, paleontolog, la nord-est de Parcul Național Arches din Utah, arată Fox News.

Animalul, care semăna cu o pisica, având însă molari specializați pentru strivirea plantelor, avea blană, însă depunea ouă. Specia, una contemporană cu dinozaurii și necunoscută până acum, a primit și un nume: Cifelliodon wahkarmoosuch.

"Dată fiind această descoperire neașteptată a unui craniu aproape complet, acum putem cunoaște un grup nou de rude ale primelor mamifere", a explicat Adam Huttenlocker, de la Școală de Medicină Keck, din cadrul Universității Southern California, implicat în studiu.

Până acum se credea că primele mamifere din Cretacic (145 de milioane în urmă - până acum 66 de milioane de ani) erau similare între ele din punct de vedere anatomic, neexistând diversitate.

Abia recent s-au găsit dovezi că vechile rude ale mamiferelor erau împărțite pe multe nișe: insectivore, ierbivore, carnivore, animale acvatice etc. Practic, erau la fel de multe nișe ca în prezent, scrie ziare.com.

 

 

 

Lasă un comentariu