Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Teatrul „Mihai Eminescu” prezintă un spectacol despre iubirea interzisă

16 Decembrie 2016 - 

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” pregăteşte un spectacol despre iubirea interzisă, pătimaşă, de neatins. Repetiţia generală a spectacolului „În ochii tăi fermecători” a avut loc vineri, iar premiera este anunţată pentru 21 şi 22 decembrie, transmite IPN.

Pentru crearea spectacolului regizorul Alexandru Vasilache a selectat secvenţe din nuvelele şi romanele lui Gib Mihăiescu, care pe timpul regimului totalitar comunist a fost exclus din rândul autorilor români de marcă din cauza că l-au considerat un autor pornografic. Aceasta pentru că descria sau se aprofunda mult mai mult în relaţia dintre bărbat şi femeie şi în psihologia de cuplu. Piesa transmite setea de pur şi ideal, de necunoscut şi de nemărginire, erotica obsesivă din opera lui Gib Mihăiescu.

Regizorul spune că atunci când a lucrat asupra acestui material a descoperit că Gib Mihăiescu a făcut parte din consiliul artistic al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în anii '20.

Alexandru Vasilache a dat titlul spectacolului reieşind din faptul că în acea perioadă era foarte proaspăt născut tangoul şi acesta se răspândea în lume. Tocmai a ajuns în zona Basarabiei de care povestea Gib Mihăiescu. „În ochii tăi fermecători” este titlul unui tangou din anii '20, de Cristian Vasile. „Cu acest tangou aduc atmosfera acelor ani aici”, a spus regizorul.

În spectacol vor fi aduse în prim plan peste 20 de tangouri interpretate live şi cu participarea unor actori. Rolurile centrale sunt „Manarul”, jucat de Petru Hadârcă, „Eva”, interpretată de Silvia Luca. „Sunt câteva roluri centrale, la fel, care fac o constelaţie de personaje – locotenentul Ragaiak, jucat de Sandu Leancă, locotenentul Iliad – Victor Nofit. Ghenia Chirsanov care este cântăreaţa din cabaret, va fi interpretează de Angela Ciobanu”, a spus regizorul.

Actorul şi directorul teatrului, Petru Hadârcă, a afirmat că acţiunea spectacolului are loc pe malul râului Nistru, la Vadul lui Vodă. Este un spectacolul de echipă. „Personajul căruia încerc să-i dau viaţă este un boieraş care se răzbună pe faptul că tânăra lui soţie l-a înşelat şi este un amorez, dar are mult dramatism, tragism în relaţia aceasta”, a spus Petru Hadârcă. Finalul spectacolului este tragic.

Preţul biletelor este de 70-150 de lei. Piesa va fi jucată şi în România. Deja este stabilit turneul care va continua al patrulea an consecutiv cu teatrul românesc Bucureşti-Iaşi-Chişinău, din care va face parte şi acest spectacol. Începând cu 20 ianuarie piesa va fi prezentată pe scena Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti împreună cu alte două spectacole: „Aveţi ceva de declarat” şi „Casa mare”.

Lasă un comentariu