Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

EXCLUSIV EVZ. „Sacrificiu pentru NATO”, o carte de o sinceritate debordantă

11 Noiembrie 2016 - 

Politicienii și acum se ceartă între ei pe tema cine a avut contribuția decisivă pentru primirea României în NATO. Generali și membri ai conducerii Armatei își asumă laurii că, în sfârșit, după un prim eșec al aderării, în 1997, România a reușit să intre în Alianță în 2004. Dincolo de canonada demersurilor diplomatice, unde politicienii nu reușeau să convingă, cerându-se mereu și mereu mai mult de la România, ca să facă față cerințelor aliaților, vine această carte, uimitoare prin sinceritatea autorului, Marius Apostol, un veteran al misiunilor României începând cu 1997. O carte apreciată de jurnaliști pentru că spune adevărul, cum a fost, nu cum ar fi trebuit să fie. De aici și implicarea jurnalistei Cristina Mathias, care a contribuit la editarea cărții cât și în Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic  Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” pentru a ajuta acești eroi să fie cunoscuți și scopul lor să se concretizeze.

 În acel an s-a decis participarea României la Teatrul de Operații Bosnia-Herțegovina. Urma selecția militarilor pentru misiune, pe bază de voluntari. Eu aici m-am oprit prima dată frapată de sinceritatea autorului. Am recitit momentul când autorul s-a decis să depună cererea. Era la o bere, cu alți militari. A fost o decizie nechibzuită, fără să anunțe familia sau măcar pe generalul al cărui șofer era. A decis la o bere! Sinceritatea autorului este debordantă, este sinceritatea lui Sven Hassel, fără teamă că cineva, vreun superior sau conducerea Armatei ar putea să-l pedepsească într-un fel. Veteran al mai multor misiuni, în parte și pentru că nu dădea nimeni fuga în zone de război, rănit, abia scăpând cu viață, Marius Apostol își permite să fie total sincer. A plecat în Bosnia cu Compania Poduri. Asta le era misiunea, să construiască podurile între „creștini” și „musulmani”, generic vorbind, ca să asigure libera trecere și împăcarea. S-au dus cu tehnică de muzeu, comparativ cu dotările celorlalte armate, s-au descurcat cum au putut cu gospodărirea în campus, muncind pe brânci să termine la data stabilită partea lor de pod, cu superiori care nu știau să facă altceva decât să urle la ei. Nervi! Nervi că se luase decizia ca România să participe la niște misiuni pentru care nu era pregătită din punct de vedere tehnic, nici ca echipamente pentru soldați în astfel de misiuni. Nervi că imaginea României printre trupele aliaților depindea de acești voluntari, care nici ei nu știuseră la ce se bagă. Dar s-au achitat de sarcini și și-au câștigat respectul celorlalți soldați. Un moment impresionant, când după o muncă inumană ca să termine unul dintre poduri, nu au vrut să participe la ceremonia de inaugurare, unde superiorii, care-i suduiseră ca pe sclavi, culegeau laudele, colegii germani s-au aliat cu ei, în solidaritate cu niște oameni care s-au achitat de datorie la timp, fără să aibă tehnică modernă cum aveau ei și fără să se plângă.
Tertipurile la care recurgeau ca să iasă bine cu tehnica la inspecțiile NATO, poreclele pe care le dădeau superiorilor, micile răzbunări, ajutorul acordat localnicilor, deși nu aveau voie, suferința pentru colegii morți la datorie, toate acestea fac din cartea lui Marius Apostol un document impresionant al Sacrificiului pentru NATO. Nu al politicienilor, nu al Ministerului Apărării, care nu le-a putut oferi nici măcar un centru de recuperare optim pentru cei răniți, încercând să-l înființeze tot ei (Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic  Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” ), ci sacrificiul lor, al militarilor neștiuți decât în momentul când se anunța moartea lor. Respect pentru acești veterani ai Armatei Române în Teatrele de Operații ale NATO!

CITEȘTE ȘI

SACRIFICIU PENTRU NATO - o relatare crudă și necesară

2 comentarii

  • Link la comentariu Macreanu Catalin Vineri, 11 Noiembrie 2016 05:09 postat de Macreanu Catalin

    m-a impresionat cartea. ai de toate acolo! speranta, durere, revolta. comandantul bun/comandantul rau, militarul de cariera si omul de dincolo de uniforma. razboiul din noi, razboiul pentru noi, razboi intre noi, razboiul cu noi si razboiul de dincolo de noi. ai inamicul rau (sarbii care ataca), inamicul bun (sarbii care vand bautura soldatilor romani. ai tot ce trebuie. bravo! felicitari! felicitari Marius Apostol, felicitari Cristina Mathias. Felicitari pentru curaj, felicitari pentru efortul depus!

  • Link la comentariu Lina M. Vineri, 11 Noiembrie 2016 04:13 postat de Lina M.

    Felicitari autorilor! Sper ca aceasta carte sa ajunga si la noi. Chiar m-ati făcut curioasa doamna Adina Mutar. M-ati starnit interesul pentru ea si tare mult as vrea s-o citesc.Sper sa nu fie chiar asa de rau cu cei care au functii in institutii precum ati relatat. Credeam ca doar la noi se poate intampla asa. Despre doamna Mathias ce pot sa spun... bravo ei ca doreste sa ajute si isi gaseste timp si pentru asta. Sunt mandra ca o jurnalista de la noi s-a alaturat militarilor veterani romani. Despe domnul Marius Apostol numai cuvinte de lauda pentru curajul dansului.
    Inchei aici spunandu-le LA MULTI ANI tuturor veteranilor de ziua lor!

Lasă un comentariu