Evenimentul zilei

Vi08072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Conlucrare mai bună cu autorităţile, din partea patronatelor

Conlucrare mai bună cu autorităţile, din partea patronatelor

23 Mai 2014 - 

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) îşi propune să consolideze întregul mediul de afaceri sub umbrela sa pentru a avea un cuvânt mai greu atunci când negociază cu autorităţile. Despre aceasta a vorbit preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, la şedinţa generală a confederaţiei, la 4 ani de activitate, transmite IPN.


Leonid Cerescu a menţionat că premierul Iurie Leancă s-a consultat cu patronatele atunci când şi-a stabilit programul de activitate în funcţia deţinută, însă intenţiile ulterioare ale CNPM de a se întâlni şi şeful executivului nu s-au soldat cu succes.

În ultimii 4 ani, în ţară au fost mai multe perioade de instabilitate politică. Leonid Cerescu susţine că această situaţie a marcat şi activitatea patronatelor. Cu toate acestea, s-a reuşit obţinerea unor rezultate pozitive, precum revenirea la TVA de 8% pentru producţia agricolă primară şi zahăr. Printre reuşite se înscrie şi implementarea Standardelor Naţionale de Contabilitate, în două etape – în 2014 benevol şi din 2015 obligatoriu. S-a diminuat termenul legal de restituire a TVA – de la 90 la 45 de zile, şi s-a reuşit plafonarea numărului de zile de incapacitate temporară de muncă plătite de angajator, la 15 zile pe an, însă patronatele vor insista pentru a ajunge la 10 zile.

Leonid Cerescu s-a referit şi la insuccese, menţionând majorarea poverii fiscale pentru întreprinderi. În pofida eforturilor depuse de CNPM, s-a reintrodus impozitul pe venit pentru persoanele juridice, s-a aprobat plata pentru incapacitatea temporară de muncă din sursele angajatorului, s-a majorat prima de asigurări medicale obligatorii, s-a introdus impozitul pe dividende. „Astfel de acţiuni sunt necesare în timpul unei crize economice mondiale. Dar în condiţiile actuale ele sunt o povară pentru agenţii economic, iar cei care nu rezistă pleacă în economia tenebră”, a declarat preşedintele CNPM.

Leonid Cerescu a criticat şi activitatea Comisiei Naţionale de Consultări Colective, spunând că toate propunerile patronatelor de a-i îmbunătăţi funcţionarea au fost respinse de către reprezentanţii guvernării cu pretextul că s-ar atenta la puterea executivă. „Este absurdă o astfel de argumentare”, a spus preşedintele CNPM.

În aceeaşi şedinţă, Leonid Cerescu a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al CNPM pentru următorii 4 ani. . Prim-vicepreşedinte a fost ales Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (UniAgroProtect). Vicepreşedinţi ai CNPM au fost aleşi Vladimir Florea, copreşedinte-coordonator la Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor, Pavel Caba, preşedintele Asociaţiei Patronale din Construcţii-montaj, şi Igor Crapivca, preşedinte al Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri „Timpul”.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu