Evenimentul zilei

Joi05282020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Polonia vrea să scape de dependența gazelor din Rusia cu ajutorul SUA

Polonia vrea să scape de dependența gazelor din Rusia cu ajutorul SUA

19 Septembrie 2019 - 

Polonia dispune în sfârşit de infrastructura necesară pentru a scăpa de ruşi, iar americanii şi-au exprimat recent susţinerea pentru demersul acesteia, scrie zf.ro.

Polonia nu vede „nicio necesitate“ de a cumpăra gaze naturale lichefiate de la ruşi şi este aşteptat ca Varşovia să anunţe Moscova până la sfârşitul anului că nu-şi va reînnoi actualul contract pe termen lung pentru livrarea de gaze cu Gazprom, a anunţat un oficial guvernamental, potrivit Intellinews.
Polonia dispune de infrastructura necesară pentru a face acest pas. Ţara a construit un terminal GNL în oraşul Swinoujscie din nord. Capacitatea actuală a acestuia este de 5 miliarde de metri cubi, dar Varşovia intenţionează să-o extindă la 7,5 miliarde. De asemenea, se fac planuri pentru noi investiţii menite să crească capacitatea ţării de a primi gaze din alte surse decât Rusia. Polonia intenţionează să construiască un alt terminal GNL în Gdansk, cu o capacitate de 4 miliarde de metri cubi, începând cu 2025. Construcţia Baltic Pipe pentru pomparea a aproximativ 10 bcm din Norvegia este aşteptată a fi lansată în 2020, gazoductul urmând să devină funcţional în 2022.
La acestea adăugându-se o producţie locală estimată la 4 bcm, Polonia se aşteaptă să-şi asigure acoperirea cererii pentru aproximativ 17 bcm de gaze naturale anual până în 2022. În anul respective, expiră contactul cu Rusia.
„Chiar în acest moment Polonia are şansa de a se elibera de un furnizor dominant, care este Gazprom“, a declarat Piotr Naimski, responsabil pentru infrastructura energetică strategică.
De asemenea, în august, Statele Unite, Polonia şi Ucraina au încheiat un acord de întărire a cooperării pentru securitatea livrărilor de gaze în regiune, potrivit Reuters.
„Ajutăm Polonia să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti“, a declarat Rick Perry, secretar american pe energie, cu acea ocazie.
Naimski a declarat la rândul său că Polonia, care şi-a crescut achiziţiile de GNL din SUA în ultimii ani, va fi capabilă să trimită şase miliarde de metri cubi de gaze către Ucraina începând cu 2021 comparativ cu capacitatea actuală de 1,5 bcm.

Lasă un comentariu