Evenimentul zilei

Vi02212020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Preţul mai mare la carburanţi şi deprecierea leului din ultima săptămînă au generat noi scumpiri

Preţul mai mare la carburanţi şi deprecierea leului din ultima săptămînă au generat noi scumpiri

27 Ianuarie 2020 - 

Un kilogram de cartofi poate fi cumpărat acum cu 9 lei. Chiar şi aşa, la Piaţa Centrală din Chişinău oamenii fac coadă la tarabe.

Dacă în luna decembrie, un kilogram de cartofi de import putea fi cumpărat cu aproximativ şaşe lei, acum costă, în medie, cu 4 lei mai mult. În cazul cartofilor produşi de agricultorii autohtoni, preţul ajunge şi la 15 de lei pentru un kilogram. S-a scumpit şi usturoiul cu 10 lei, ceapa cu un leu, iar ouăle cu trei lei. Oamenii spun că, în aceste condiţii, le vine tot mai greu să supravieţuiască. Vînzătorii explică că au majorat preţurile doar la produsele de import, după ce s-au scumpit carburanţii. Economistul Viorel Gîrbu susține că, scumpirile sînt generate şi de faptul că, în ultima săptămînă, leul s-a depreciat faţă de euro cu aproximativ 2,5 la sută. Scumpirile au început chiar din prima zi a anului 2020.
Oamenii s-au văzut nevoiţi să plătească mai mult pentru o călătorie interurbană, după ce Ministerul Economiei a majorat tarifele, cu pînă la 60 de bani pentru un kilometru parcurs.

Lasă un comentariu