Evenimentul zilei

Ma07142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie România Iohannis i-a convocat la Cotroceni pe liderii partidelor din opoziție la ultima discuție despre Guvernul Orban

Iohannis i-a convocat la Cotroceni pe liderii partidelor din opoziție la ultima discuție despre Guvernul Orban

14 Octombrie 2019 - 

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat la Palatul Cotroceni pe liderii partidelor parlamentare pentru o nouă rundă de negocieri în vederea desemnării unui prim-ministru care să formeze un Guvern. 

Luni vor merge la discuții Victor Ponta, Eugen Tomac, Călin Popescu Tăriceanu și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian. Marți, la Cotroceni sunt invitați Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor. 

La finalul consultărilor, președintele Klaus Iohannis va anunța numele premierului desemnat și culoarea politică a viitorului guvern.  Surse apropiate șefului statului au declarat că acesta ar urma să meargă pe varianta Ludovic Orban - prim-ministru și să pună integral guvernarea în mâinile PNL, relatează DIGI24.

Consultările desfășurate vineri la Palatul Cotroceni nu au adus un consens în privința organizării alegerilor anticipate solicitate de USR, în condițiile în care, tehnic, acestea sunt foarte dificil de declanșat, dar mai ales în contextul nevoii urgente de a avea un guvern valid care să elaboreze Legea Bugetului pentru anul 2020. 

Aceleași consultări au arătat că singura formațiune parlamentară dispusă să intre la guvernare, în afară de PNL, este cea a fostului președinte, Traian Băsescu, PMP. Klaus Iohannis le-a spus liberalilor că trebuie să ofere unul-două ministere și celor care vor să participe la guvernare, dintre partidele care au ajutat la adoptarea moțiunii de cenzură. Deci, deocamdată, înaintea celei de-a doua runde de consultări, s-ar contura un cabinet PNL-PMP, condus de Ludovic Orban. 

Dan Barna, președintele USR, a anunțat luni condițiile pentru ca USR să voteze noul guvern și a readus în discuție varianta alegerilor anticipate, deși aceste sunt aproape imposibil de organizat. Barna susține că Alianța USR-PLUS nu va intra la guvernare, iar formațiunea sa va vota învestirea unui nou Executiv abia după ce în Parlament vor fi adoptate mai multe modificări legislative. Este vorba despre alegerea primarilor în două tururi, adoptarea inițiativei „Fără penali”,  dar și despre eliminarea recursului compensatoriu. 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu a declarat că „numele anunțate și primele măsuri anunțate” duc spre o direcție în care social democrații nu vor vota un eventual guvern PNL.

UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis condițiile pentru a susține viitorul guvern: să nu guverneze prin OUG și să organizeze în mod cinstit următoarele trei alegeri, relatează Mediafax.

La consultările de la Cotroceni UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că, dacă se va decide un guvern din partea PNL, UDMR vrea ca acesta să se ocupe de bugetul pe anul viitor, de rectificarea bugetară pe acest an, să organizeze în mod cinstit următoarele trei alegeri și să nu guverneze prin OUG.

Noul executiv ar urma, conform declarațiilor lui Ludovic Orban, să fie unul restrâns, cu 15-16 ministere, dar componența și ministerele nu sunt cunoscute.

Lasă un comentariu