Evenimentul zilei

Ma07142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale Cine e lepădătură și cine e patriot?

Cine e lepădătură și cine e patriot?

22 Ianuarie 2018 - 

Poimâine se împlinesc o sută de ani de la proclamarea, de către Sfatul Țării, a Independenței Republicii Democratice Moldovenești. Basarabia s-a rupt de Rusia țaristă, după mai bine de un sfert de veac de împilare. Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române (1859), nu a fost aleasă întâmplător, firește, memoria istorică fiind încă vie în sufletele intelectualilor basarabeni.  

Acest vot a constituit o etapă importantă pe calea unirii fostei Basarabii țariste cu România. Deși slugile rușilor de aici, de atunci și de acum, au acceptat cu jumătate de gură că acest vot (de proclamare a Independenței Republicii Democratice Moldovenești, din 24 ianuarie 1918) a fost unul rațional, favorabil băștinașilor, acestea au blamat votul Unirii din 27 martie 1918, considerându-l drept un act de trădare, deși logica evenimentelor e mai mult decât evidentă. 

Istoria are „năravul de a se repeta” și multă lume (chiar dacă aceasta nu constituie deocamdată majoritatea, din cauza dezinformării și manipulării, după multe decenii de spălare pe creier) așteaptă cu mari speranțe miracolul Unirii, reeditarea acestuia după o sută de ani. Numărul adepților unirii Republicii Moldova cu România este în creștere, relevă sondajele de la o lună la alta. 

Cerberii, slugoii Imperiului Răului, însă, nu au odihnă și trebuie să-și justifice cumva ciolanul ce le-a fost aruncat de stăpân. Așa-zisul „prezident al tuturor moldovenilor”, mare „patriot al statalității”, Igor Dodon, a afirmat în mai multe rânduri că unioniștii trebuie scoși în afara legii, alungați în România, ca aici să rămână „adevărații patrioți”… 

Ei uite că umila slugă a lui Putin nu se dezminte și Dodon a declarat recent, în cadrul unui interviu televizat, că cei care optează pentru unirea Republicii Moldova cu România „sunt niște lepădături” care trebuie pedepsite prin lege. 

Am mai spus-o și în alte rânduri: nici unul dintre primii trei președinți, Snegur, Lucinschi și Voronin, care erau mai mult sau mai puțin rusofili, nu și-au permis o astfel de „țigănie prezidențială” la adresa propriilor cetățeni, orice convingeri ar fi împărtășit aceștia.

Replica nu s-a lăsat mult așteptată și a venit chiar de la ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, ministrul Justiției, care afirma încă acum jumătate de an că Igor Dodon a încălcat de mai multe ori Constituția Republicii Moldova prin acțiunile sale și se arăta convins că există suficiente premise ca șeful statului să fie suspendat din funcție, dar pentru acest lucru este nevoie de voință politică din partea majorității parlamentare. Este adevărat, de atunci, Dodon a fost suspendat provizoriu de trei ori din funcție, dar, probabil, nu e suficient…

Tănase spune în replica sa postată pe facebook: „Lepădătură este cel care se leapădă de neamul său, de cultura sa și care se gudură slugarnic la picioarele dușmanilor. Lepădătură este cel care atunci când un porc i-a făcut pe cetățenii țării sale „țigani”, în loc sa-i răspundă cu demnitate, a zburat la mii de kilometri ca sa-i lingă pantofii. Lepădătură este cel care-i decorează pe cei care ți-au împușcat frații și surorile cu ordine de stat ale țării tale”.

Mai bine și mai exact nici că se putea spune!

 

Lasă un comentariu