Evenimentul zilei

Sam07112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale Ce vor, de fapt, găgăuzii? Așteaptă să vină iarăși rușii?

Ce vor, de fapt, găgăuzii? Așteaptă să vină iarăși rușii?

26 Februarie 2018 - 

Opinia publică a aflat deja ce s-a întâmplat sâmbătă la Tomai, un sat din preajma Comratului – un fel de „shod”, adunare anti-unionistă a consilierilor locali din autonomia găgăuză, s-ar zice, o replică la declarațiile, pur simbolice, fără efecte juridice, ale consiliilor locale din mai multe sate moldovenești. 

Am fi putut trece cu vederea această manifestare – de, sunt jocurile democrației –, dacă nu s-ar fi făcut unele declarații războinice și chemare la ură și dezmăț. Dacă vă aduceți aminte „criza găgăuză” din 1990 tot cam așa s-a început, cu declarații anti-moldovenești, pro-URSS, apoi luarea cu asalt a poliției din Vulcănești, proclamarea așa-numitei „republici găgăuze”… 

Dar să punctăm, succint, ideile care deranjează pe oamenii cu rațiune. „Dacă va fi Unirea, eu primul o să pun mâna pe armă și o să apăr Găgăuzia”, a spus deputatul PDM Corneliu Dudnic. Mai sunt indivizi ca acesta în PDM? Dacă e trădare, trădare să fie, dar s-o știm și noi, vorba lui nea Iancu.

Un fost funcționar al autonomiei găgăuze, Lenov Piotr, a spus că R. Moldova „trebuie să reziste mișcării unioniste și a declarațiilor de Unire cu România până când vor veni rușii”. „Și ei vor veni”, a spus convins Lenov. Asta așteaptă găgăuzii? Revenirea rușilor? Mutați-vă gândul, băieți, rușii nu mai pot veni, oricât ați dori, că s-au împotmolit urât de tot în Ucraina.

Fostul penal Mihail Chendighilean a propus ca Găgăuzia să atace în judecată România la Tribunalul de Haga pentru „cotropirea din 1918” și pentru „susținerea mișcării de lichidare a statalității”. Vorbind despre Băsescu, Chendighlean a spus că „acest străin trebuie alungat cu șuturi în fund din Republica Moldova”.

Nu are rost să discutăm pe teme istorice cu niște oameni care nu cunosc sau poate nici nu vor să cunoască adevărul istoric. Dar niște întrebări le-am putea adresa, așa, ca temă pentru meditație.

Când au fost aduși aici găgăuzii, din Bulgaria (inițial, lor chiar așa li se și spunea, „bulgari”), după anexarea Basarabiei de către Rusia, ei au venit cu tot cu pământ? Fiindcă o organizație de-a lor chiar așa se numea, „Gagauz halkî”, adică „pământ găgăuz”. Găgăuzii (și bulgarii) au fost împroprietăriți cu pământ în sudul Basarabiei de multe ori în dauna băștinașilor.  

Găgăuzii au fost tratați vreodată cu dispreț, au fost discriminați de către moldoveni? Când vor mai porni zâzanie, să-și aducă aminte cum au fost tratați turcii meschetini în Uzbekistan, prin 1990, cum au fost tratați turcii în Bulgaria, tot după 1990… Cum sunt tratați kurzii în Turcia (care sunt peste 20 de milioane, pe pământul lor de mii de ani, dar nu au statul lor, fiind împrăștiați în trei țări). 

În fine, ne-ar interesa ce cred SIS-ul și Procuratura despre declarațiile numiților tovărășei din autonomia găgăuză.

P. S. Când se discuta în Parlamentul de la Chișinău statutul autonomiei găgăuze, găgăuzii cerând dreptul de separare de Republica Moldova, în cazul în care aceasta se va uni cu România, Petru Lucinschi, pe atunci spicher, a făcut o remarcă demnă de reținut (iar Șmecherilovici știa el ce știa): „hai, lăsați, dragi colegi, când o fi să se facă Unirea, nimeni nu o să ne întrebe pe noi!”. 

Pentru liniștea și somnul liniștit al găgăuzilor: Când o fi să facem și noi Unirea, că până la urmă toate neamurile trebuie să se unească, așa scrie chiar și în Sfânta Scriptură, noi, românii basarabeni, o să vă întrebăm: măi dragi domni-tovarăși găgăuți, ne dați voie să revenim la Patria-Mumă, România? Că noi nu avem nimic împotrivă să vă întoarceți și voi în patria voastră istorică, dacă patria adoptivă nu vă este pe plac. 

 

Lasă un comentariu