Evenimentul zilei

Sam12072019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe TRAGEDIA AVIATICĂ. Au fost găsite 196 de cadavre. Ucrainenii îi acuză pe separatiștii pro-ruși că ascund DOVEZILE de la locul accidentului

TRAGEDIA AVIATICĂ. Au fost găsite 196 de cadavre. Ucrainenii îi acuză pe separatiștii pro-ruși că ascund DOVEZILE de la locul accidentului

20 Iulie 2014 - 

Ancheta cu privire la prăbușirea aeronavei MH 17 și operațiunea de recuperare a cadavrelor se desfășoară cu mare dificultate, observatorii OSCE atrăgând atenția că insurgenți înarmați patrulează la locul accidentului, împiedicându-i pe investigatori să se deplaseze liber în zonă și să ridice probe cu privire la producerea tragediei.

 

Zona nu a fost securizată, iar la locul accidentului poate ajunge oricine. Totodată, guvernul de la Kiev a declarat că a primit informații despre faptul că au avut loc jafuri ale diferite articole, inclusiv bani și bijuterii și a cerut insistent rudelor să anuleze cardurile de credit ale victimelor, notează CNN.
UPDATE ora 13.40:  Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate din Ucraina a declarat, azi, că rebelii pro-ruşi din Estul ţării fac tot ce pot pentru a ascunde dovezile că avionul malaezian de linie cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă rusească, relatează Reuters.
„Teroriştii fac tot ce pot pentru a ascunde dovezile privind implicarea anchetelor ruse în atacul care a dus la prăbuşirea avionului”, a declarat Andrii Lisenko în cadrul unei conferinţe de presă.
 El a mai spus că rebelii au luat resturi ale avionului şi cadavre de la locul prăbuşirii în camioane, deteriorând locul impactului, a cărui conservare este vitală pentru stabilirea de către investigatori a cauzelor tragediei.
„Teroriştii au dus 38 de cadavre la spiralul regional (din Doneţk). Despre celelalte cadavre nu ştim unde este posibil să le fi transportat”, a mai spus Lisenko.
UPDATE ora 12.00: Departamentul local al Ministerului pentru situaţii de urgenţă din Doneţk a anunţat duminică că s-au găsit 196 de cadavre la locul prăbuşirii avionului malaezian.
„Până la ora şapte a zilei de 20 iulie, în regiune Şahtarski unde s-a prăbuşit avionul Boeing 777, au fost găsite 196 de cadavre”, se menţionează într-un comunicat, care menţionează că în căutări sunt implicaţi şi scafandri, întrucât în zonă se află şi un rezervor, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Lucrătorii feroviari susţin că o parte din cadavrele de la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei au fost încărcate azi, în vagoane frigorifice într-o staţie feroviară din oraşul Torez.
Un martor ocular a declarat pentru Reuters că a văzut cinci astfel de vagoane, dintre care unul părea să aibă pornită instalaţia de răcire.
„Sunt cadavre. Le-au adus în cursul nopţii”, a declarat un salariat al staţiei feroviare.
UPDATE ora 10: 30 - Separatiştii proruşi vor garanta securitatea inspectorilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaezian aflat sub controlul lor în estul Ucrainei dacă Kievul acceptă un armistiţiu, a declarat duminică unul dintre liderii lor.
”Vom garanta securitatea experţilor internaţionali la locul prăbuşirii dacă Kievul încheie un acord de încetare a focului, a declarat Andrei Porghin, aşa-numitul vicepremier al republicii separatiste autoproclamate Doneţk (DNR). ”Invităm Kievul să încheie un astfel de acord cu DNR cel puţin pe durata anchetei de la locul prăbuşirii”, a subliniat el.
Apelul riscă să nu aibă efect, în contextul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut sâmbătă mai multor lideri occidentali cu care a discutat la telefon să califice DNR şi Republica populară din Lugansk (LNR) drept ”organizaţii teroriste”.
La peste două zile de la prăbuşirea avionului care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, foarte probabil doborât de o rachetă, separatiştii împiedică accesul la locul prăbuşirii responsabililor ucraineni şi inspectorilor internaţionali.
Statele Unite au considerat sâmbătă ”inacceptabilă” lipsa de securitate la locul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, repetând apelul lor pentru păstrarea probelor, informează AFP.  ”Locul nu este securizat şi există multe mărturii cu privire la corpuri ce au fost mutate, au fost luate bucăţi de avion şi a avut loc o potenţială falsificare de dovezi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Jen Psaki într-o declaraţie.
”Acest lucru este inacceptabil şi este un afront la adresa tuturor persoanelor care i-au pierdut pe cei dragi şi demnităţii faţă de victime”, a afirmat Psaki.
În același timp, și premierul australian Tony Abbott a calificat duminică drept ”haos total” situaţia de la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, adăugând că este îngrijorat de faptul că locul va continua să se degradeze, relatează AFP. Presa occidentală a prezentat imagini cu localnici care făceau fotografii cu telefoanele mobile la locul tragediei, prezentând informaţii conform cărora cadavrele au fost deposedate de bunuri, bani sau carduri.
Abbott s-a alăturat altor ţări - SUA, Olanda şi Malezia - în a solicita cooperarea Rusiei în ancheta asupra circumstanţelor în care s-a prăbuşit avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, care transporta 298 de pasageri şi membri ai echipajului şi care a fost probabil doborât de o rachetă, joi, deasupra unei zone de conflict din Ucraina, relatează Agerpres.
Prioritatea este recuperarea trupurilor neînsufleţite, a adăugat şeful guvernului de la Canberra, în condiţiile în care la bordul avionului prăbuşit se aflau 28 de cetăţeni australieni.
”Dificultatea este că la locul prăbuşirii este haos, haos total”, a declarat Abbott la postul de televiziune australian ABC. ”Genul de lucruri care se fac de obicei la locul prăbuşirii unui avion nu se fac acolo”, a mai spus el.
Mai multe tentative de a deplasa oameni la faţa locului au eşuat din cauza conflictului care se derulează în regiunea apropiată de frontiera rusă, a indicat prim-ministrul.
”Este deci absolut imperativ ca Australia să facă tot posibilul pentru a recupera trupurile neînsufleţite, pentru a se asigura că locul prăbuşirii va fi conservat, că va avea loc o anchetă adevărată şi că se face dreptate”, a mai spus Tony Abbott.
Locul prăbuşirii se află într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, situaţie care face ca operaţiunile să fie deosebit de complexe.
”Ruşii, aşa cum am văzut în aceste ultime 48 de ore, încearcă să se spele pe mâini de toată această situaţie. Dar este imposibil să se spele pe mâini de ceva care s-a întâmplat într-un teritoriu controlat de ruşi, şi provocat în mod vizibil de indivizi susţinuţi de ruşi, probabil cu armament furnizat de ruşi”, a afirmat Abbott.
Şeful diplomaţiei olandeze, Frans Timmermans, s-a declarat ”şocat” şi ”indignat”de modul în care au fost tratate rămăşiţele pământeşti ale victimelor, dintre care 192 au fost cetăţeni olandezi.
Ministrul malaezian al transporturilor, Liow Tiong Lai, a deplâns, la rândul său, faptul că ”indicii vitale” nu sunt conservate la faţa locului.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu