Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Traian Băsescu consideră că amenințările pe care Vladimir Putin le-a lansat la adresa României sunt „propagandistice”

Traian Băsescu consideră că amenințările pe care Vladimir Putin le-a lansat la adresa României sunt „propagandistice”

03 Iunie 2016 - 

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, consideră că amenințările pe care președintele rus Vladimir Putin le-a lansat vinerea trecută la adresa României sunt „propagandistice”.

Băsescu a declarat joi seară, într-o emisiune la B1 TV, că România a devenit o posibilă țintă a armatei ruse din 2004, când a devenit membru NATO, nu în 2016, ca urmare a inaugurării scutului antirachetă de la Deveselu.

„Nu sunt un politician care nu are respect pentru Putin, dar acum nu pot să nu îl etichetez ca fiind propagandist. El știe foarte bine că România nu e amenințată că a instalat elemente ale scutului antirachetă la Deveselu. Putin știe foarte bine că România e amenințată că a intrat în NATO. Putin știe foarte bine că nu pentru că s-a inaugurat scutul de la Deveselu forțele armate ale Federației Ruse au vectori care pot lovi România, ci de a doua zi după ce am intrat în NATO comunități mari, obiective strategice sunt în raza de acțiune a armatei ruse din 2004”, a afirmat Băsescu.

Fostul șef al statului a subliniat că declarațiile lui Putin sunt „un semnal prost pentru România” și a criticat reacția târzie a președintelui Klaus Iohannis.

„E un semnal prost pentru România, mai ales că a fost pus la contrapondere cu participarea la crosul doamnei, în loc să stai la București să îi dai o replică lui Putin, care, vineri, alături de un premier al unui stat membru NATO, făcea astfel de declarații. Aici e mult mai puternică semnificația. Foarte rău că nu a reacționat Tsipras”, a adăgat Băsescu.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o amenințare, transmitea Reuters acum o săptămână.

Atunci, Putin a făcut cele mai dure declarații la adresa scutului american, atrăgând atenția că Moscova a afirmat în repetate rânduri că va lua măsuri de retorsiune, însă Washingtonul și aliații săi au ignorat avertismentele.
În cursul lunii mai, armata americană - care susține că scutul antirachetă este necesar pentru apărarea împotriva Iranului, și nu amenință Rusia - a inaugurat la Deveselu (sudul României) prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului antirachetă american. Acesta urmează să se extindă în Polonia.
 
„Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferință de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. „În aceeași situație se află și Polonia”, a continuat președintele rus.
 
Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas și doar va răspunde la acțiunile Washingtonului. „Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm”, a mai spus președintele rus.

Lasă un comentariu