Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe (VIDEO) UPDATE. CUTREMURUL DEVASTATOR DIN ITALIA. Cinci români au murit, 11 sunt dați dispăruți. Bilanţ - 347 morți. În regiunea afectată locuiesc 15.500 moldoveni. Nu avem victime. Seism urmat de 200 de reprici

(VIDEO) UPDATE. CUTREMURUL DEVASTATOR DIN ITALIA. Cinci români au murit, 11 sunt dați dispăruți. Bilanţ - 347 morți. În regiunea afectată locuiesc 15.500 moldoveni. Nu avem victime. Seism urmat de 200 de reprici Recomandat

25 August 2016 - 

Bilanțul provizoriu al victimelor cutremurului de 6,2 grade pe scara Richter ce a lovit centrul Italiei a urcat la 347 de morți, a anunțat joi  Protecția Civilă italiană, care avertizează că numărul victimelor va crește, întrucât multe persoane încă se află sub dărâmături, iar pe măsură ce trece timpul scad șansele de a mai găsi supraviețuitori, relatează agențiile AFP și EFE.

Media

 UPDATE. Potrivit ultimelor informaţii obţinute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei, a anunţat MAE România. Astfel, la acest moment, numărul cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului este de cinci persoane. Ministerul Afacerilor Externe Român a precizat că în ceea ce priveşte semnalările privind cetăţenii români daţi dispăruţi, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane.
„Verificările sunt în derulare. În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acţionează în coordonare cu autorităţile italiene şi întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află şi alţi cetăţeni români", a transmis MAE.

La ultimul anunţ al MAE de joi dimineaţă, bilanţul era de doi morţi şi patru răniţi care se aflau internaţi în spitale, iar persoanele căutate erau în număr de nouă.

UPDATE. Încă un cetăţean român a murit în urma cutremurului din Italia, iar alţi doi cetăţeni au fost identificaţi printre răniţi, bilanţul ajungând la doi morţi şi patru răniţi care se află în spitale, informează MAE.
 Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei 4 cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate, precizează joi MAE.
În ceea ce-i priveşte pe cei 9 cetăţeni români daţi dispăruţi, MAE informează că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie. Totodată, MAE precizează că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistraţi unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.
Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren si fac verificări la unităţile spitaliceşti din zonă pentru a identifica dacă printre răniţi sunt şi alţi cetăţeni români.

UPDATE. Circa o sută de persoane și-au pierdut viața în provincia Rieti, unde localitatea Amatrice a fost complet distrusă. Celelalte victime sunt în provincia Ascoli, mai ales în localitățile Arquata del Tronto și Pescara del Tronto. În aceasta din urmă, o fetiță în vârstă de 10 ani a fost scoasă în viață de sub dărâmături la mai mult de 17 ore după cutremur.
Protecția Civilă italiană încă nu a oferit date despre numărul persoanelor dispărute, întrucât este foarte greu să se facă o evaluare, mai ales că localitățile afectate de cutremur sunt vizitate vara de numeroși turiști.

Moldovenii în Italia: panică, toți sunt în stare de șoc

„Orășelul este distrus în totalitate. Zguduiturile continuă. Salvatorii au spus că sub dărâmături se mai află oameni. Numărul exact al acestora nu se cunoscut. Totodată, rămâne necunoscută soarta a circa 100 de locuitori. Oamenii sunt panicați, mulți se află încă în stare de șoc", a comunicat Elena Plăcintă care locuiește în acest oraș.

 MAEIE, reacționează

În regiunea afectată de cutremurul din Italia locuiesc 15 500 moldoveni. Printre victime nu sunt cetăţeni moldoveni. Seismul a fost urmat de 200 de replici
În regiunea Lazio din centrul Italiei, unde miercuri, 24 august, s-a produs cutremurul de 6,2 grade, locuiesc aproximativ 15 500 de cetățeni moldoveni, a anunțat astăzi ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Galbur, la şedinţa Guvernului. Totodată, oficialul a precizat că printre victime nu sunt moldoveni.
Ministrul a precizat că în conformitate cu ultimele date peste 73 de persoane au decedat în urma cutremurului produs în provincia Rieti.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Roma și oficiilor consulare de la Milano și Padova menține legătura permanentă cu autoritățile locale și este pregătit să acorde asistență consulară cetățenilor moldoveni care au avut de suferit în urma cutremurului.
Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat condoleanțe Italiei, menționând că Republica Moldova este aproape de poporul italian, mai ales în situația când mulți moldoveni se află în această țară.
„Suntem aproape de porul italian. Condoleanţe celor care au pierdut oameni dragi. E o mare tragedie şi pentru noi. Rog reprezentanţii reprezentanţii Ambasadei, Ministerului de Externe să gestioneze această situaţie în permanenţă şi să se implice activ în acest sens”, a menţionat prim-ministrul.

 

Un cutremur major a lovit centrul Italiei, lângă localitatea Norcia. La ora 3,36, ora locală, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut loc la 10 km de localitatea Norcia. În urma producerii acestui seism, un român și-a pierdut viața, doi sunt răniți, iar alți nouă sunt dați dispăruți printre dărâmături.
Cutremurul de 6,2 grade pe scara Richter, din Italia i-a surprins şi i-a şocat în această dimineaţă şi pe românii care locuiesc în peninsulă. Una dintre mărturiile despre momentele groaznice derulate în secundele din timpul seismului, aparţine unei românce care munceşte în zona reşedinţei papilor, la Castel Gandolfo, la 30 de kilometri de Roma. CITIŢI DETALII AICI.

Conform MAE, numărul românilor dispăruţi în cutremurul din Italia a ajuns la 9, citează B1 TV. De altfel, se pare că trupurile a două femei românce se află la morgă. Autorităţile italiene au anunţat că ar fi vorba chiar de 5 victime de cetăţenie română, însă informaţiile nu au fost confirmate.

Mărturii CUTREMURĂTOARE ale românilor stabiliţi în Italia. Momente de PANICĂ şi GROAZĂ pentru O ROMÂNCĂ: “Am crezut că vine SFÂRŞITUL LUMII, s-a auzit un HURUIT GROAZNIC”

Una dintre mărturiile despre momentele groaznice derulate în secundele din timpul seismului, aparţine unei românce care munceşte în zona reşedinţei papilor, la Castel Gandolfo, la 30 de kilometri de Roma.

“La început mi s-a părut că visez, dar când patul a început să se mişte o dată cu mobila şi casa, mi-am dat seama că este cutremur. S-a auzit un huruit groaznic… A fost foarte urât… Trezită din somn, am avut impresia că vine sfârşitul lumii. Nici n-am realizat cât a durat totul, probabil câteva secunde… Au trecut foarte greu. Mi-a fost foarte frică, dar ne-a ajutat Dumnezeu şi am scăpat. M-a sunat şi băiatul meu din ţară. L-am liniştit, i-am spus că sunt bine”, a spus Gabriela Măgureanu pentru evz.ro.

Lasă un comentariu