Evenimentul zilei

Ma07142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe VIDEO// Catalonia: Patru foști lideri separatiști rămân după gratii

VIDEO// Catalonia: Patru foști lideri separatiști rămân după gratii

04 Decembrie 2017 - 

Vicepreședintele catalan destituit Oriol Junqueras și alți trei inculpați în tentativa de secesiune a Cataloniei rămân în arest preventiv, a decis luni un judecător de instrucție spaniol.

Media

Acuzați de răzvrătire, Oriol Junqueras, fostul „ministru” de interne Joaquim Forn și liderii organizațiilor separatiste Asociația Națională Catalană (ANC), Jordi Sanchez, și Omnium Cultural, Jordi Cuixart, vor rămâne în închisoare din cauza „riscului de recidivă”, conform instanței, relatează Agerpres.

Alți șase foști membri ai cabinetului catalan, închiși în așteptarea anchetei privind implicarea lor în declarația unilaterală de independență, ilegală, a guvernului regional, vor putea fi eliberați pentru o cauțiune de 100.000 de euro pentru fiecare, a decis judecătorul, în contextul în care campania electorală pentru alegerile regionale de la 21 decembrie va începe oficial luni la miezul nopții.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont și alți patru miniștri ai săi au fugit în Belgia, unde sunt audiați luni de un judecător însărcinat cu luarea unei decizii privind cererea Spaniei ca ei să fie extrădați.

Liderii catalani, care nu aveau decât o majoritate parlamentară fragilă, au organizat la 1 octombrie un referendum privind secesiunea regiunii, interzis de Curtea Constituțională a Spaniei, apoi, la 27 octombrie, au declarat unilateral independența. Guvernul spaniol a răspuns imediat și a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional și a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri.

Doisprezece din cei 14 membri ai guvernului demis sunt candidați la acest scrutin, inclusiv Carles Puigdemont, care susține că, în caz de victorie, va fi restabilit ca „președinte legitim” al executivului catalan.

 

Lasă un comentariu