Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven,cheamă opoziţia la dialog în absenţa unei majorităţi

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven,cheamă opoziţia la dialog în absenţa unei majorităţi

10 Septembrie 2018 - 

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven, a chemat luni opoziţia la dialog, la finalul unor alegeri legislative care plasează extrema-dreaptă în poziţia de arbitru într-un peisaj politic fragmentat, transmite AFP.

 

Într-un discurs, Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea executivului şi să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi.

Împreună cu ecologiştii şi Partidul Stângii, blocul de centru-stânga deţine un mandat în plus faţă de blocul de centru-dreapta, după numărarea a 99,8% din voturi în circumscripţiile electorale (40,6% faţă de 40,3% - n.red.).

Acest scrutin a reprezentat "finalul politicii blocurilor", a adăugat şeful guvernului suedez, amintind partidelor de centru-dreapta "responsabilitatea morală" ce le revine.

"Acest guvern a expirat. El trebuie să plece", le-a spus însă susţinătorilor Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat, din rândul opoziţiei.

Fără a-şi atinge obiectivele, extrema-dreaptă suedeză afirmă că a câştigat o "influenţă enormă". Cu 62 de mandate şi 17,6% din sufragii, aceasta a obţinut cu aproape cinci puncte mai mult decât la precedentele alegeri, dar a eşuat în încercarea de a deveni a doua formaţiune din ţară.

Lasă un comentariu