Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Putin a promulgat două legi controversate în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Vezi declarația surprinzătoare făcută de președintele rus în cercul său cel mai apropiat

Putin a promulgat două legi controversate în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Vezi declarația surprinzătoare făcută de președintele rus în cercul său cel mai apropiat

19 Martie 2019 - 

Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat două legi controversate: legea prin care autoritățile vor amenda persoanele care dau dovadă de „lipsă de respect“ faţă de Guvern sau oficiali rusi pe reţelele de socializare online și alta care sancţionează „ofensele la adresa simbolurilor statului” relatează site-ul cotidianului The Guardian.

 

Promulgarea acestor legi, votate de deputaţi la începutul lunii martie, survine în ciuda protestelor apărătorilor drepturilor omului, care văd în ele un risc de cenzură şi o ameninţare la adresa libertăţii de expresie.

Criticii au avertizat că noua legislație ar putea crea un mecanism pentru cenzură, însă parlamentarii sunt de părere că noile măsuri sunt necesare pentru combaterea știrilor false și a comentariilor online abuzive.

Prima lege pedepseşte „informaţiile false care sunt relevante social şi care sunt difuzate ca informaţii reale”, pentru că ele ar crea „o ameninţare pentru securitatea” publicului sau a statului sau ar putea duce la „tulburări masive”.

Procurorii vor fi cei care vor decide ce constituie o „informaţie falsă” şi dacă vor acorda organismului de supraveghere a mass-media, Roskomnadzor, puterea de a solicita suprimarea sa sub ameninţarea blocajului. Legea prevede de asemenea o amendă care s-ar putea ridica la 1,5 milioane de ruble (20.500 de euro).

A doua lege pedepseşte „ofensele aduse simbolurilor de stat” şi permite Roskomnadzor să blocheze materiale care dau dovadă de „lipsă de respect” faţă de autorităţi.

Legea le permite de asemenea autorităților să blocheze orice site care nu se conformează cererilor de a elimina informațiile considerate false.

Promulgarea celor două legi survine în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, condamnată de comunitatea internaţională.

Se pare că, în cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

„Acum, Putin pur și simplu nu are nicio cale de ieșire. Apropo, acum avem diverse servicii sunt interesate de părerea noastră: credeți că Putin ar putea pleca din Crimeea cu fruntea sus? Nu așa ceva nu există pur și simplu. Iar Putin să admită că a făcut o greșeală? Apropo, el deja vorbește despre asta în cercul lui. Acestea sunt surse verificate. El spune: „Cu Crimeea am făcut o greșeală, dar nu vom recunoaște acest lucru”. Iată un astfel de concept ”, a spus Djemilev, confrom paginaderusia.ro.

Potrivit liderului tatarilor, pentru Putin a părăsi Crimeea este echivalent cu sinuciderea.

 

 

 

Lasă un comentariu