Evenimentul zilei

Vi08072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Premierul canadian Justin Trudeau îi promite lui Zelenski sprijin pentru Ucraina în faţa ameninţării ruse

Premierul canadian Justin Trudeau îi promite lui Zelenski sprijin pentru Ucraina în faţa ameninţării ruse

03 Iulie 2019 - 

Premierul canadian Justin Trudeau a promis marţi să susţină Ucraina în faţa "ameninţării" ruse, la sfârşitul unei întâlniri la Toronto cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"După agresiunea Rusiei şi tentativele sale de a submina suveranitatea Ucrainei, inclusiv prin anexarea ilegală a Crimeii, este important pentru ţări precum Canada să fie de partea partenerului lor", a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean.
"Acţiunile Rusiei nu sunt o ameninţare doar pentru Ucraina, dar şi pentru dreptul internaţional", a insistat liderul liberal canadian.
Cei doi lideri s-au întâlnit în marja unei conferinţe asupra reformelor în Ucraina, care reuneşte până joi reprezentanţi din circa 30 de ţări, ai Uniunii Europene şi ai unor organizaţii precum FMI, Banca Mondială sau NATO.
Trudeau s-au declarat de asemenea "consternat" de revenirea Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), "deşi ea nu i-a eliberat pe marinarii ucraineni" închişi, la fel ca trei nave ucrainene, după un incident în Marea Azov în noiembrie 2018.
Zelenski s-a declarat "dezamăgit" de această decizie. În semn de protest, ţara sa a anunţat marţi că a retras invitaţia trimisă de APCE pentru monitorizarea alegerilor legislative de la 21 iulie.
Trudeau şi Zelenski au discutat de asemenea vânzarea de arme canadiene către Ucraina şi despre misiunea de formare a forţelor armate canadiene în această ţară.
În martie, Ottawa a reînnoit până în 2022 această misiune de circa 200 de militari canadieni în Ucraina, care au format aproape 11.000 de membri ai forţelor de securitate ucrainene de la desfăşurarea lor în 2015.
În privinţa reformelor din Ucraina, Trudeau s-a declarat convins că "îmbunătăţirile" constatate în ultimii ani vor continua, în special în lupta împotriva corupţiei.
Liderul liberal s-a declarat încrezător că odată cu preşedintele Zelenski, un nou venit, fost actor şi umorist, "vom vedea şi mai multe măsuri pozitive" în Ucraina. "Vom avea răbdare, pentru că este mult de treabă", a subliniat Trudeau.

Lasă un comentariu