Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Becerrada, tradiția spaniolă crudă prin care tinerii își sărbătoresc majoratul

Becerrada, tradiția spaniolă crudă prin care tinerii își sărbătoresc majoratul

18 August 2019 - 

Pentru unii, e o formă de artă cu adânci rădăcini în tradiţie. Dar pentru alţii e un sport sângeros şi o formă de tortură. Luptele cu tauri au împărţit opiniile în Spania şi în fiecare vară dezbaterile se înteţesc. Departe de marile arene şi de matadorii faimoşi se ţin aşa-numitele festivaluri „becerrada”, unde viţei mici sunt ucişi de tineri toreadori. Animalele nu prezintă o ameninţare reală, însă cu toate acestea sunt ucise de dragul spectacolului, se arată într-un reportaj al Digi 24 și DW.

Lupta cu tauri e interzisă în majoritatea ţărilor şi activiştii din Spania pentru drepturile animalelor o vor scoasă şi aici în afara legii. Ei consideră uciderea animalelor fără apărare ca fiind ceva barbar, însă există şi oameni cu vederi diferite. Unii văd asta ca parte a moştenirii culturale a ţării şi argumentează că e ceva ce ar trebui protejat.

Un spectacol crud

Viţei de un an, ca cei din imaginile de mai sus, vor fi curând principala atracţie într-un spectacol sângeros. „Spectacolul” se va desfăşura pe arena din San Rafael, la 50 de kilometri nord-vest de Madrid. Însă chiar înainte ca lupta cu animalele să înceapă, atmosfera de pe străzi devine sumbră. Pentru prima dată, taurii nu vor fi omorâţi în arenă.

„Eu cred că taurii ar trebui să moară şi de data asta”, spune un bărbat.

„Aşa, nu e distractiv. Tăuraşii au fost mereu omorâţi. Ei vor lupta, vor fi răniţi şi vor intra în joc lăncile ghimpate. Tot tacâmul!”, opiniază un alt bărbat.

Disputa s-a înteţit în iulie 2018. Activiştii pentru protecţia animalelor au filmat Becerrada - lupta cu viţei. În mod tradiţional, tinerii spanioli îşi sărbătoresc majoratul luptându-se cu un viţel care are mai puţin de doi ani.

Activista Silvia Barquero spune că e un obicei inuman. Lupta taurului până la moarte e lungă şi plină de agonie.

„Becerrada, luptele cu viţei, sunt deosebit de crude, deoarece tăuraşi cu coarnele încă mici sunt chinuiţi până la moarte de săteni - adesea de tineri neexperimentaţi care transformă lupta într-un măcel cumplit”, spune Silvia Barquero, de la PACMA, Partidul împotriva Maltratării Animalelor.

Localnici revoltați de schimbarea măcelului „tradițional”

Activiştii au intentat proces şi comunitatea a trebuit să plătească o amendă. Acum, ei se confruntă cu primarul şi cer anularea definitivă a acestor Becerrada.

În cele din urmă, se ajunge la o decizie. Luptele cu tauri vor continua, dar de data asta viţeii nu vor fi ucişi în arenă. Majoritatea sătenilor consideră acest lucru o înfrângere, dar şi o ameninţare la adresa tradiţiei lor. Mulţi dintre ei sunt atât de revoltaţi, încât încep chiar să ameninţe echipa de filmare: „Şterge filmarea aia sau îţi sparg camera!”, spune un tânăr.

Tradiție vs drepturile animalelor

Înfruntarea este între drepturile animalelor şi tradiţie. În această problemă, părerile în Spania sunt împărţite. În unele locuri, luptele cu tauri şi-au pierdut popularitatea şi în câteva regiuni au fost chiar interzise.

Antonio Lorca este expertul în coride al principalului ziar din Spania. El susţine că numai cei care trăiesc această tradiţie seculară o pot înţelege cu adevărat.

„Luptele cu tauri au rădăcini foarte adânci în satele din anumite regiuni ale Spaniei. Sunt înrădăcinate în conştiinţa oamenilor. Altor regiuni, însă, le vine greu să le înţeleagă, deoarece acolo nu au fost niciodată o tradiţie”, spune Antonio Lorca, expert în coride al cotidianului El Pais.

Dacă luptele cu tauri ar înceta, pentru mulți fermieri ar însemna falimentul

Taurul nu e doar simbolul naţional al Spaniei, ci şi un factor economic. Peste 1.000 de crescători se specializează în bovine sălbatice, mai ales pentru luptele cu tauri.

Jorge Gómez lucrează la o fermă de lângă Segovia. Mulţi dintre taurii pe care îi vinde - exemplare de toate vârstele - sunt destinaţi festivalurilor săteşti. Aceşti fermieri nu şi-ar putea câştiga traiul crecând tauri doar pentru coridele profesioniste din marile arene.

„N-am învăţat niciodată să fac altceva. Am crescut la ţară. Trebuie să simţi asta - să trăieşti totul, de la naşterea unui viţel la aplicarea crotaliei. Dacă luptele cu tauri ar dispărea din festivaluri, aş da faliment, la fel ca mulţi dintre colegii mei crescători de bovine, cu întregile lor ferme”, spune Jorge Gómez Sanz, crescător de tauri.

Lasă un comentariu