Evenimentul zilei

Vi06052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe SUA a acuzat Iranul că a minţit statele europene şi comunitatea internaţională livrând petrol Siriei

SUA a acuzat Iranul că a minţit statele europene şi comunitatea internaţională livrând petrol Siriei

13 Septembrie 2019 - 

Statele Unite au acuzat Iranul că "a minţit" statele europene şi comunitatea internaţională livrând petrol Siriei după ce s-a angajat să nu facă acest lucru, relatează AFP.

Nava Grace 1, redenumită apoi Adrian Darya 1, a fost arestată în iulie în largul Gibraltarului, după care, la mijlocul lunii august, i s-a permis să plece din nou prin acest teritoriu britanic, ale cărui autorităţi au dat asigurări că au primit promisiunea scrisă a Iranului de a nu trimite în Siria cele 2,1 milioane de barili de petrol pe care le transporta. Teheranul neagă că a luat un astfel de angajament.
Petrolierul a fost apoi semnalat în portul sirian Tartus, iar Londra a acuzat marţi Teheranul că a livrat petrolul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în ciuda asigurărilor sale.
"Tocmai am văzut în direct cum regimul iranian nu şi-a respectat cuvântul pe care l-a dat Uniunii Europene conform căruia nava nu va livra petrolul către regimul ucigaş al lui Al-Assad", a declarat la rândul său purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.
"Regimul iranian a livrat petrolul Siriei" şi "a minţit pe acest subiect UE şi a minţit pe acest subiect comunitatea internaţională", a adăugat ea în faţa presei la Washington.
Întrebată dacă SUA au elemente pentru a susţine această acuzaţie, ea a răspuns: "Nu aş fi spus-o în faţa camerei dacă nu era cazul".
"Aceasta se înscrie în seria de minciuni a regimului iranian de 40 de ani", a mai declarat ea.

Lasă un comentariu