Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Angela Merkel: „Europa nu se poate apăra singură în acest moment. Ne bazăm pe această alianță trans-atlantică”

Angela Merkel: „Europa nu se poate apăra singură în acest moment. Ne bazăm pe această alianță trans-atlantică”

28 Noiembrie 2019 - 

„NATO este cel puțin la fel de esențială astăzi ca în timpul Războiului Rece”, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel, reînnoind un angajament de a continua să crească cheltuielile cu Apărarea.

 

Merkel a declarat în Parlamentul german înainte de un summit NATO care va avea loc la Londra săptămâna viitoare că „Europa nu se poate apăra singură în acest moment. Ne bazăm pe această alianță trans-atlantică”, în discordanță cu „mesajul” președintelui francez, Emmanuel Macron, care a insistat pe întărirea apărării europene pentru că „NATO este în moarte celebrală”.

Franța și Germania aveau un plan comun pentru înființarea unei armate europene.

„Păstrarea alianței NATO este în interesul nostru astăzi, mai puternică decât în timpul Războiului Rece - sau cel puțin la fel de puternică”, a spus ea. Merkel a adăugat că este „corect pentru noi să lucrăm pentru această alianță și să ne asumăm mai multă responsabilitate”, relatează newsweek.ro.

Criticile publice recente ale președintelui Emmanuel Macron față de NATO - în special lipsa încrederii în Statele Unite, îngrijorările cu privire la Turcia de când a invadat nordul Siriei și necesitatea ca Europa să-și asume mai multe responsabilități de securitate - a zguduit Alianța.

Merkel a menționat că va mări treptat cheltuielile Germaniei pentru Apărare, propunându-și să ajungă la 1,4% planificat anul viitor, 1,5% până în 2024 și 2% la începutul anilor 2030.

Cancelarul a recunoscut că „Turcia s-a îndepărtat de statutul de stat membru în NATO” și că „Statele Unite nu mai preiau automat responsabilitatea atunci când lucrurile se inflamează în vecinătatea noastră”, dar NATO trebuie să rămână o alianță puternică, unită.

„Turcia trebuie să rămână membru NATO și trebuie să susținem asta, deoarece Turcia are o semnificație geostrategică foarte importantă pentru Alianță”, a declarat Merkel.

Lasă un comentariu